Μενού Ροή
Ποια είναι η Ηλέκτωρ που εξαγοράζει η Motor Oil – Το μπαράζ των πράσινων εξαγορών

Μια από τις δύο τρεις σημαντικότερες – αν όχι η σημαντικότερη – εταιρείες στον ευρύτερο κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα είναι η Ηλέκτωρ, για την οποία ο όμιλος Motor Oil έκανε πρόταση εξαγοράς και όπως φαίνεται, σύντομα θα την αποκτήσει. Αν τελεσφορήσει η συμφωνία, θα πρόκειται για ένα από τα καλύτερα deal που έχει κάνει η Motor Oil τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεγάλου «πράσινου» μετασχηματισμού συνολικής 4 δισ. ευρώ έως το 2030.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η μετοχή της Motor Oil ξεχώρισε με έμφαση σε όλη την αγορά, καθώς ήταν η μόνη μετοχή μαζί με την Τιτάν που έκλεισε ανοδικά στον FTSE 25, καταγράφοντας μάλιστα ράλι +3,34% με κλείσιμο στα 27,82 ευρώ.

Μέσα σε μόλις τεσσεράμισι χρόνια, ο όμιλος, με όχημα τη Motor Oil Renewable Energy (MORE) υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα πράσινου μετασχηματισμού, το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη, συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία, με αλλεπάλληλες στρατηγικές εξαγορές όπως μεγάλα αιολικά πάρκα, καθώς επίσης τις ΕΛΤΕΧ Άνεμος, VERD (πράσινο λάδι), Thalis E.S. (διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων κ.α.) και Unagi A.E. και τώρα όπως φαίνεται της Ηλέκτωρ.

Υπενθυμίζεται πως η Motor Oil πρωταγωνιστεί και στην ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΛΕ), που αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης λιπαντικών στην Ευρώπη.

Πλέον, μέσω αυτών των κινήσεων, η Motor Oil, μετατρέπεται σταδιακά από μια εταιρεία διυλιστηρίου σε έναν όμιλο με σημαντική επέκταση στο χώρο της πράσινης ανάπτυξης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας.

Στρατηγικές κινήσεις με ορίζοντα το 2030

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο όμιλος Motor Oil μέσα σε ελάχιστα χρόνια υλοποίησε τόσες πολλές αλλαγές και στρατηγικές κινήσεις που κανένας από τους ανταγωνιστές δεν έχει καταφέρει ακολουθήσει. Έχοντας τη δυναμική των εσόδων από τη διύλιση ο όμιλος φροντίζει για την επόμενη ημέρα, τις επόμενες δεκαετίες. Έτσι, εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και επενδύει στο μέλλον με ταχύτητα, αλλάζοντας το συνολικό ενεργειακό του μείγμα.

Στην αγορά των ΑΠΕ η Μotor Oil εισήλθε στα τέλη του 2019 και μέσα σε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια έχει «χτίσει» ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο, που στοχεύει να φτάσει στο 1 GW έως το 2030. Αιχμή του δόρατος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία αποτελεί, πλέον ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ΑΠΕ και καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Motor Oil επένδυσε στην εξαγορά της Thalis και της Vend που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή βασικών λιπαντικών και στην παραγωγή-εμπορία συσκευασμένων λιπαντικών προϊόντων. Ταυτόχρονα ανέπτυξε ακόμη περισσότερο την εμπορία παραφινών που εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες αλλά και τον τομέα εναλλακτικών καυσίμων (μέσω αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων κ.λπ. για την παραγωγή ενέργειας).

Παράλληλα, διεκδικεί τα τρία μεγάλα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, στους σχετικούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Όλα αυτά έρχονται να «κουμπώσουν» με την απόκτηση της Ηλέκτωρ.

 

Ποια είναι η Ηλέκτωρ

Η Ηλέκτωρ, αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας. Διαθέτει τεχνογνωσία και εξειδίκευση ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου και βιομάζας. Είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, έχοντας παρουσία σε οκτώ χώρες. Η εξαγορά της εντάσσεται άρτια στον στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil για τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματισμό της με ορίζοντα το 2030.

 

Το εκτόπισμα της εταιρείας

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 έφτασε στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 13,28 εκατ. ευρώ. Διαθέτει τέσσερις μονάδες αξιοποίησης βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 34 MW, επεξεργάζεται 950.000 τόνους αποβλήτων ανά έτος, ενώ διαθέτει τρία αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 7,8 MW.

Συνολικά μέσω των έργων που η εταιρεία έχει υλοποιήσει και λειτουργεί συνδυαστικά με την επεξεργασία απορριμμάτων, παράγει περισσότερες από 200.000 MWh πράσινης ενέργειας (Waste to Energy), ανακτά πάνω από 90.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και αξιοποιεί περισσότερα από 110 εκατ. κυβικά μέτρα βιοαερίου ετησίως, που συνεισφέρουν στην αποφυγή εκπομπής περίπου 880 χλδ ισοδύναμων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας