Μενού Ροή
stassis mytilineos
Τι σημαίνει ο «πράσινος» γάμος ΔΕΗ – Μυτιληναίου - Το μεγαλύτερο deal ελληνικών εταιρειών

Σε μια ιδιαίτερα νευραλγική συγκυρία όπου οι «δρόμοι» της ενέργειας αλλάζουν ταχύτατα και καθοριστικά, τα… βιβλία των ενεργειακών και γεωπολιτικών συσχετισμών ξαναγράφονται και οι leaders της επόμενης ημέρας λαμβάνουν καίρια θέσεις, το μεγάλο deal που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ της ΔΕΗ και του ομίλου Mytilineos είναι πολύ σημαντικό.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ασφαλώς το μεγαλύτερο σε ό,τι αφορά συμφωνία εταιρειών ελληνικών συμφερόντων σε projects εκτός Ελλάδος, εξαιρούμενης βεβαίως της ναυτιλίας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη ΔΕΗ, που διεθνοποιείται ταχύτατα και αντιπαρέρχεται τη μείωση του πελατολογίου στην Ελλάδα, ανοίγοντας «πανιά» σε τέσσερις χώρες και δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτές, για τη Mytilineos που κεφαλαιοποιεί την εξαιρετική τεχνογνωσία της ΜΕΤΚΑ (Μεταλλικές Κατασκευές) η οποία εδώ και πολλά χρόνια είχε καταστεί ένας από τους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές ενεργειακών έργων στον κόσμο, όσο και για την Ελλάδα που απλώνει την ενεργειακή και ευρύτερη επιρροή της στις γύρω χώρες.

Η ΔΕΗ, μετά την εξαγορά της Enel Romania, που ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό (εξαιρείται ο τραπεζικός τομέας και η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική), κάνει άλλο ένα τεράστιο deal που την επανακαθορίζει ως τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση στην ΝΑ Ευρώπη.

Αν με την απόκτηση της Enel Romania έγινε κυρίαρχος ενεργειακός κόμβος στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, με το χθεσινό deal απλώνεται σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά, και μάλιστα στην αιχμή του δόρατος της νέας εποχής, που είναι η «καθαρή» ενέργεια.

Η ΔΕΗ μέσω της κίνησης αυτής θα επιτύχει πολύ ενωρίτερα από το 2026 το στόχο για εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 8,9 GW, ενώ διευρύνει το διεθνές της αποτύπωμα σε επιπλέον χώρες. Πλην της Ελλάδας και της Ρουμανίας, πλέον εισέρχεται δυναμικά σε τρεις νέες χώρες, Ιταλία, Κροατία και Βουλγαρία και εδραιώνεται ακόμη περισσότερο στον ενεργειακό διάδρομο των Βαλκανίων. Έτσι, μετατρέπεται σε έναν ισχυρό περιφερειακό παίκτη στον τομέα της ενέργειας και των κρίσιμων υποδοχών, σε μια ιδιαίτερα νευραλγική συγκυρία.

Τα οφέλη για τη Mytilineos

Για τη Mytilineos, η ανάπτυξη ενεργειακών «πράσινων» έργων και η πώλησή τους σε διάφορα στάδια υλοποίησης, είναι ένα από τα κυρίαρχα unit της τελευταίας 5ετίας. Με «όπλο» την ισχυρή τεχνογνωσία αλλά και τη μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία από την «προίκα» της ΜΕΤΚΑ την οποία απορρόφησε προ 6ετίας, ο όμιλος έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί δεκάδες έργα ανά τον κόσμο.

Έχει «χτίσει» φωτοβολταϊκά και άλλα projects σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία, μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά Talasol (στην Ισπανία) και Atacama (στη Xιλή), έχει κάνει άνοιγμα στη Ν. Κορέα, μέσω της κατασκευής του φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 1.55MW στην περιοχή Yangpyung-gun.

Η Mytilineos κατέχει ήδη μια πολύ σημαντική θέση και μακροχρόνια εμπειρία στις αγορές που αποτελούν μέρος της εν λόγω συμφωνίας, τόσο από πλευράς ανάπτυξης, κατασκευής (EPC) και λειτουργίας (O&M) έργων, έχοντας υλοποιήσει σε αυτές έργα ισχύος χιλιάδων MW, ενώ το συνολικό της χαρτοφυλάκιo, μετά τη συγκεκριμένη συμφωνία και την επένδυση του Καναδά διαμορφώνεται σε 10.500 MW.

Ειδικότερα, αναφορικά με την αγορά της Ιταλίας η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την Mytilineos, και με μακροχρόνια παρουσία και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνά τα 2,5 GW, η συμφωνία αυτή θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της MYTILINEOS στην Ιταλία με στόχευση μια διευρυμένη παρουσία (integrated utility model) στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

H συμφωνία

Η συμφωνία αφορά σε περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Mytilineos σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η Mytilineos αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών.

Η εμπειρία της Mytilineos στην υλοποίηση σύνθετων έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό αποτέλεσε καταλύτη για την εμπιστοσύνη της ΔΕΗ προς την συνεργασία των μερών και είναι εχέγγυο για την επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας.

Η συμφωνία πλαίσιο των δύο πλευρών αποτελεί ορόσημο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. H συμφωνία είναι μία σημαντική στιγμή και για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έργα «πράσινης» ενέργειας που θα αναπτυχθούν, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκατ. τόνους ρύπους CO2.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας