Μενού Ροή
Κωνσταντίνος Φαρρής, Group CTO, Intralot Νίκος Νικολακόπουλος, CEO, Intralot, Inc. Χρυσόστομος Σφάτος, Group Deputy CEO, Intralot Ιωάννης Παπαβασιλείου, Οικονομικός Σύμβουλος, Intralot Ανδρέας Χρυσός, Group CFO, Intralot
Κωνσταντίνος Φαρρής, Group CTO, Intralot, Νίκος Νικολακόπουλος, CEO, Intralot, Inc. , Χρυσόστομος Σφάτος, Group Deputy CEO, Intralot, Ιωάννης Παπαβασιλείου, Οικονομικός Σύμβουλος, Intralot, Ανδρέας Χρυσός, Group CFO, Intralot
Intralot: Το ομόλογο, τα συμβόλαια σε πέντε ηπείρους και η νέα εποχή

Έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου για πολλά χρόνια, καθώς παρέμεινε σε καθεστώς επιτήρησης για περίπου δέκα χρόνια, πλέον η Intralot δικαίως ατενίζει με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία το παρόν και το μέλλον, καθώς με πετυχημένες κινήσεις του management, ο όμιλος έχει αλλάξει για τα καλά ρότα. Ύστερα από την αύξηση κεφαλαίου 135 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο του 2023 και τη βοήθησε να γυρίσει σε θετικά ίδια κεφάλαια, η μετοχή βγήκε από την επιτήρηση και από τον περασμένο Δεκέμβριο πλέον αποτελεί και μέλος του Mid Cap του Χ.Α. 

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε μεγάλη αναδιάρθρωση σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, με αλλεπάλληλες αλλαγές κορυφής στη διοίκηση, έκοψε μη κερδοφόρα συμβόλαια και σταμάτησε το χωρίς εξασφαλισμένα έσοδα άπλωμα σε αγορές που είναι δύσκολες και χωρίς ξεκάθαρο νομικό καθεστώς.

Σήμερα λοιπόν, με τη μετοχή πλησίον των πολυετών υψηλών και με την κεφαλαιοποίηση στα 720 εκατ. ευρώ, ξεκινούν οι εγγραφές για το πενταετές ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Το εύρος του επιτοκίου έχει οριστεί μεταξύ 6% και 6,4% και η πίστη των ανθρώπων του management είναι ότι θα «κάτσει» στο κάτω εύρος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εύρος, είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει έως σήμερα για ομολογιακή έκδοση που εισήχθη στο Χ.Α. στην αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει δέλεαρ για ισχυρή συμμετοχή επενδυτών, εγχώριων αλλά και διεθνών. 

Σημειώνεται πως μετά την έκδοση του ομολόγου που θα διευρύνει την επενδυτική βάση της εταιρείας θα ακολουθήσει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ ώστε συνδυαστικά, με ομόλογο και κοινοπρακτικό, η Intralot να αποπληρώσει εντελώς το ανεξόφλητο υπόλοιπο των 230 εκατ. ευρώ από παλιές ομολογίες, που λήγουν τον προσεχή Σεπτέμβριο. 

Διεθνής επέκταση 

Η Intralot έχει 32 χρόνια εμπειρίας στην υλοποίηση έργων για κρατικές λοταρίες και ιδιώτες παραχωρησιούχους σε όλον τον κόσμο, διατηρώντας μακροχρόνιες συνεργασίες και συμβόλαια. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 39 αγορές σε πέντε ηπείρους, ενώ είναι μια από τις μόλις τρεις εταιρείες που καλύπτουν το σύνολο της αγοράς κρατικών λοταριών στις ΗΠΑ, περιοχής στην οποία ο Όμιλος εστιάζει στρατηγικά.

Παγκοσμίως, η εταιρεία διαθέτει 300.000 τερματικά, 186 κατοχυρωμένες πατέντες και περισσότερους από 1600 εργαζομένους διεθνώς. Διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συμβολαίων και αδειών λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, με την πλειονότητα των εσόδων του να προέρχεται από τις ξένες αγορές.  

Όπως τόνισαν χθες μέλη της διοίκησης της Intralot σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με αφορμή την έκδοση του ομολόγου, η εταιρεία διατηρεί 14 ενεργές συμβάσεις στη Β. Αμερική (11 πολιτείες στις ΗΠΑ και μία στον Καναδά) και 36 συμβάσεις σε 27 αγορές στον υπόλοιπο κόσμο, σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Κροατία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Αργεντινή, κ.ά. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα προσδοκώμενα έσοδα της εταιρείας από τα ήδη κλεισμένα συμβόλαια που έχει ανέρχονται στα 2 δισ. δολάρια. Κάποια εξ αυτών λήγουν το 2027, κάποια άλλα το 2033. Επίσης, τα στελέχη της Intralot αναφέρθηκαν στην ισχυρή μετοχική βάση της εταιρείας καθώς ο Σωκ. Κόκκαλης μαζί με τον όμιλο Intracom Holdings ελέγχουν το 54%, το 25% το έχουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ 20% είναι σε retail επενδυτές.

Η Αμερική 

Κεντρικός στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης της Intralot παραμένει η αγορά της Αμερικής, η λοταρία της οποίας υπολογίζεται στα 108 δισ. δολάρια. Όμως, λόγω του κανονιστικού πλαισίου που δεν έχει εκσυγχρονιστεί, μόνο τα 7 δισ. δολάρια από αυτά, αφορούν στις ηλεκτρονικές λοταρίες, ενώ μόλις 11 Πολιτείες χρησιμοποιούν το e lottery. Η εκτίμηση των ανθρώπων της Intralot είναι πως αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, ενώ όποια Πολιτεία επιλέγει τις ηλεκτρονικές λοταρίες, ο τζίρος αυξάνεται κατακόρυφα. 

Η εταιρεία, όπως τόνισε η διοίκηση, θα διεκδικήσει 12 – 13 συμβόλαια ανταγωνιστών εταιρειών τα οποία λήγουν μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης, διεκδικεί projects εποπτείας και ελέγχου μέσω συστημάτων που διαθέτει, ενώ έχει αναλάβει τέσσερα τέτοια έργα ανά την υφήλιο, σε Τζόρτζια και Οχάιο στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. 

Επίσης, σε ερώτηση για την προοπτική εισαγωγής της θυγατρικής Intralot USA στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο σύμβουλος οικονομικών του ομίλου Intracom Γιάννης Παπαβασιλείου τόνισε πως «κάτι που μας απασχολεί, αλλά χρειάζεται να μεγαλώσουμε περαιτέρω», φωτογραφίζοντας ότι η αποτίμηση θα πρέπει να πάει (και στην Ελλάδα) πάνω από 1 δισ. ευρώ. 

Μεγέθη 

Η Intralot είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από τον Νοέμβριο 1999, ενώ έως πριν από 15 περίπου χρόνια, αποτελούσε μέλος του FTSE 25, δηλαδή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας για το 2022 διαμορφώθηκαν στα 392,8 εκατ., ενώ τα Έσοδα Προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 122,9 εκατ. 

Για το εννεάμηνο 2023, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 280 εκατ. ευρώ, το EBITDA σε 101 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 122 εκατ. ευρώ. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων αποτιμάται σε 603,1 εκατ. ευρώ (εννεάμηνο 2023 / 617,1 εκατ. 31.12.2022).

Ο όμιλος ολοκλήρωσε πρόσφατα μία αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση εστιάζοντας σε υψηλότερο περιθώριο κέρδους και αποδοτικότητα, έχοντας εξασφαλίσει την ισχυρή υποστήριξη των ιδρυτών και των μετόχων του. Πραγματοποίησε στροφή προς ένα μοντέλο με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, με περιθώριο EBITDA περίπου 36,6% για τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε το εννεάμηνο 2023 από περίπου 31% στο τέλος του 2022. 

Στην Ελλάδα το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε χθες το management της Intralot στο γεγονός ότι η εταιρεία έχει κάνει μετατραπεί σε έναν εξειδικευμένο όμιλο τεχνολογίας πλέον, που έχει κάνει την Ελλάδα το κεντρικό της hub, καθώς στην Παιανία Αττικής απασχολούνται περισσότεροι από 300 Έλληνες μηχανικοί και επιστήμονες πληροφορικής, που «γεννούν» τεχνολογία αιχμής, αναπτύσσοντας πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις. «Είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι για την εξαγωγή ελληνικής καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο και τη διεθνή αναγνώρισή μας στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών», τόνισε ο CTO της Intralot, κ. Κωνσταντίνος Φαρρής.

Η τεχνολογική υπεροχή της εταιρείας επιβεβαιώνεται από τις πιστοποιήσεις και τη βράβευση των προϊόντων της από διεθνείς οργανισμούς, και την κατοχύρωση 186 πατεντών μέχρι σήμερα.

Intralot
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας