Μενού Ροή
Τι θα ακούσουμε στο Λονδίνο από τη ΔΕΗ στο Capital Markets Day

Η ώρα της ΔΕΗ πλησιάζει. Δύο εβδομάδες απέμειναν μέχρι το Capital Markets Day του Λονδίνου, την παρουσίαση από τον CEO Γιώργο Στάσση μπροστά στην αφρόκρεμα των μεγαλύτερων ξένων αναλυτών, των σχεδίων του ομίλου για την επόμενη 4ετία. Του νέου της δηλαδή business plan για την περίοδο 2023-2027, με επενδύσεις που λέγεται ότι θα είναι αρκετά πάνω από 9 δισ ευρώ.

Η είσοδος στις οπτικές ίνες, νέα ενδεχομένως σχέδια εξαγορών στα Βαλκάνια, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η ανάπτυξη του ενεργειακού retail μετά την απόκτηση της Κωτσόβολος, καινούργιες business όπως τα απορρίμματα και το real estate, όλα αυτά περιλαμβάνονται στο πακέτο.

Η αγορά τα έχει προεξοφλήσει. Τιμολογεί ήδη διαφορετικά τη ΔΕΗ. Η μετοχή της έχει εισέλθει στην ζώνη των υψηλών 9ετίας, με ημερήσιες πλέον συναλλαγές της τάξης των 500.000 και 600.000 τεμαχίων και τζίρους 6 και 7 εκατ ευρώ.

Καθώς η κεφαλαιοποίηση του ομίλου περνάει πλέον τα 4,54 δισ. ευρώ -  μοιάζει με κακόγουστο αστείο ότι τέσσερα χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2019, βρισκόταν στα 292 εκατ ευρώ - η μετοχή δείχνει τη διάθεση να εισέλθει στην ευρεία  ζώνη τιμών του Μαίου 2008, ανάμεσα στα 11,84 με 12,90 ευρώ. Την Παρασκευή έκλεισε στα 11,91 ευρώ.

Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με βάση και τα όσα αναμένεται να ακούσουμε στις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, στο Capital Markets Day, δηλαδή την ετήσια συνάντηση με τους αναλυτές.

Τι θα είναι αυτά; Ποιες κινήσεις θα ακολουθήσουν μετά την διεθνοποίηση του ομίλου, δηλαδή μετά την αύξηση των μεγεθών του κατά 50%, με 9 εκατ πλέον πελάτες, 14 GW πράσινα έργα και 340.000 χλμ δικτύων, ποιες θα είναι οι επόμενες «μεγάλες» αποφάσεις στα Βαλκάνια, πώς θα πορευτεί στο ενεργειακό retail μέσω της Κωτσόβολος, αλλά και ειδήσεις γύρω από πολλά υποσχόμενους, νέους τομείς: Οπτικές ίνες, απορρίμματα μέσω ΣΔΙΤ, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.

Η πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού του δεν έγινε τυχαία. Έχει μετατραπεί από μια μια εταιρεία του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενα εκτός από την ενέργεια σε παροχή χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών μέσω της Κωτσόβολος, στον τομέα τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής και σε ΣΔΙΤ.

Ετοιμάζεται δηλαδή να παίξει κυρίαρχο ρόλο σε μια γκάμα καινούργιων δραστηριοτήτων, ικανών να τροφοδοτήσουν και να μεγαλώσουν τις προσδοκίες για τον όμιλο, την κερδοφορία του και τις προοπτικές του. 

Έχει αλλάξει πίστα και το είδαμε πρόσφατα με τα νέα deals στις ΑΠΕ με την Ιντρακατ και τον όμιλο Κοπελούζου (εξαγορά της άδειας για το θαλάσσιο πάρκο της Αλεξανδρούπολης), αλλά και με τα τιμολόγια, όπου συμπαρέσυρε προς χαμηλότερες τιμές μια ολόκληρη αγορά ρεύματος, ρίχνοντας τις τιμές στα 13,26 σεντς την πράσινη κιλοβατώρα. Θα ήταν ποτέ σε θέση μια εταιρεία με οικονομικά προβλήματα, χωρίς καθαρό από βάρη χαρτοφυλάκιο και δίχως να έχει κάνει αυτή τη μοναδική ανατροπή των τελευταίων ετών, να δώσει τέτοιο σήμα στην αγορά; Και να μειώσει 40% το «μπλε» σταθερό της τιμολόγιο, ανοίγοντας ένα νέο γύρο ανταγωνισμού;

Ακόμη και αν η επιχείρηση είχε ξεφύγει από τη πρόσκρουση στα βράχια το 2019, γλίτωνε τη χρεοκοπία και κατάφερνε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να σταθεί στα πόδια της, δίχως αυτή την πρωτοφανή ανοδική πορεία, τις συνεχείς κερδοφόρες χρήσεις, τα ανοίγματα στο εξωτερικό και την συνολική της αναγέννηση, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα είχε τις αντοχές έστω και για τα μισά απ’ όλα τα παραπάνω. 

Οπτικές ίνες

Στο Λονδίνο ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Στάσσης αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο για είσοδο του ομίλου στις οπτικές ίνες, οι οποίες θα «κουμπώσουν» πάνω στα εναέρια δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Ένα πλάνο που σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες απαιτεί επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ, τις οποίες η επιχείρηση, θα υλοποιεί σταδιακά, νοικιάζοντας στη συνέχεια μέρος της χωρητικότητας της οπτικής ίνας σε παρόχους των telecoms, προκειμένου η τηλεποικινωνιακή υπηρεσία να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις.

Το πλεονέκτημα του project, συνδέεται με τις εκτιμήσεις για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου, καθώς η τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη και απαιτεί μικρότερο χρόνο και κόστος από την υπόγεια. Το μοντέλο για την ανάπτυξη της υποδομής θα μπορούσε να ακολουθήσει μεθόδους παρόμοιες με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως στην Ιταλία από την Enel.

Πελατοκεντρικό όραμα

Σίγουρα στο Λονδίνο θα ακούσουμε για το ενεργειακό retail, όπου η διοίκηση θα περιγράψει το πελατοκεντρικό της όραμα, τις δραστηριότητες που θα ανοίξουν νέες ροές εσόδων και την επέκτασή της στις επενδυτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ένα νέο πεδίο δράσης, που θα μπορούσε να ξεκινήσει με τη χορήγηση δανείων από την Κωτσόβολος.

Και πιθανότατα το νέο business plan να συμπεριλαμβάνει κάποιο αναλυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ, τομέα με κρυμμένες υπεραξίες, καθώς παραμένει ανεκμετάλλευτη εδώ και δεκαετίες. Κατά τις πληροφορίες η ΔΕΗ έχει πάρει την απόφαση να βάλει μπροστά την αξιοποίηση εκτάσεων και παγίων που διαθέτει πανελλαδικά τόσο η ίδια, όσο και η Κωτσόβολος, είτε άμεσα η ίδια, είτε μέσω τρίτων. Στα σχέδια της επιχείρησης ακούγεται ότι είναι η δημιουργία ΑΕΑΑΠ, η οποία με προίκα τα δικά της ακίνητα, αλλά και της Κωτσόβολος (95 καταστήματα, καθώς επίσης οικόπεδα και κτίρια), μπορεί να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες.

Από ό,τι φαίνεται έχουμε πολλά να ακούσουμε στο  Capital Markets Day που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στο Λονδίνο, ανακοινώντας το νέο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό της σχέδιο, μετά και τις πρόσφατες στρατηγικές επενδυτικές κινήσεις, δηλαδή την ολοκλήρωση των εξαγορών της ENEL Ρουμανίας και της Κωτσόβολος. 

Η αγορά την τιμολογεί ήδη διαφορετικά. Και κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν να δούμε και επίπεδα μετοχής στα 15 με 17 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε το σημαντικότερο. Βρίσκεται μέσα στις δέκα κορυφαίες εισηγμένες σε κεφαλαιοποίηση που θα τραβήξουν πρώτες το βλέμμα των ξένων θεσμικών, αμέσως μόλις το Χρηματιστήριο Αθηνών περάσει για τα καλά τη πόρτα των μεγάλων ανεπτυγμένων αγορών. Η συνέχεια θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας