Μενού Ροή

Motor Oil: Ο δεύτερος μεγαλύτερος τζίρος (7,14 δισ. ευρώ) σε 9μηνο στην ιστορία του Χρηματιστηρίου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το δεύτερο μεγαλύτερο κύκλο εργασιών σε επίπεδο εννεαμήνου στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου πέτυχε ο όμιλος Motor Oil το 2021.

Παρουσίασε πωλήσεις 7,14 δισ. ευρώ, μια επίδοση… εκκωφαντική, που αφενός δείχνει το momentum που έχει ο όμιλος, αφετέρου ανεβάζει περαιτέρω τον πήχη για το σύνολο της φετινής χρήσης.

Το ρεκόρ όλων των εποχών σε επίπεδο εννεανήνου ανήκει στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια που το 9μηνο του 2018 είχαν κύκλο εργασιών 7,34 δισ. ευρώ.

Ήταν η χρονιά που τα ΕΛΠΕ παρουσίασαν ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας.

Οι πωλήσεις της Motor Oil στο εννεάμηνο του 2021, όχι μόνο ξεπέρασαν αυτές του 9μήνου του 2020 που λόγω των lockdown είχαν κατέλθει στα 4,47 δισ. ευρώ, αλλά υπερκέρασαν τόσο τις πωλήσεις του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, που ήταν στα 7,02 δισ. ευρώ, όσο και του 2018 που ήταν στα 6,93 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο όμιλος έκανε δυναμική επιστροφή στην κερδοφορία μετά φόρων με 206,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 111 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020.

Το 3ο τρίμηνο

Σε επίπεδο 3ου τριμήνου ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,987 δισ. ευρώ, έναντι 1,638 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ σημαντική βελτίωση καταγράφηκε στα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα οποία ανήλθαν σε 85,2 εκατ. ευρώ έναντι 44,28 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Ιδιαίτερα σημαντική στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του ομίλου υπήρξε η τιμή του πετρελαίου. Κατά την περσινή περίοδο, μέρος των αποθεμάτων αποτιμήθηκε στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία τους, με αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση στην Κατάσταση Συνολικού Εισοδήματος (κόστος πωληθέντων) του ομίλου κατά 38,449 εκατ. ευρώ (εταιρεία: 8,666 εκατ. ευρώ), ενώ την τρέχουσα περίοδο, δεν προέκυψε αντίστοιχη επιβάρυνση. Κατά την τρέχουσα περίοδο υπήρξε αντιστροφή απομείωσης σε επίπεδο ομίλου ύψους 5,875 εκατ. ευρώ.

Οι προσδοκίες για το 2022 και οι επενδύσεις

Το 2022 ο όμιλος Motor Oil αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ κερδοφορίας, καθώς θα τεθεί εντός του πρώτου τριμήνου σε λειτουργία η νέα μονάδα νάφθας. Πρόκειται για μια επένδυση 245 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Παράλληλα, μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή που δημιουργεί από κοινού (50-50) με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο λόγος για το νέο υπερσύγχρονο Αεριοστροβιλικό Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μεικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Ένα σημαντικό deal που η αξία του θα ανέλθει στα 375 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Μια σύμπραξη δύο εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων της χώρας η συνεργασία των οποίων είναι κορυφαίας ουσιαστικής αλλά και σημειολογικής αξίας, σε μια συγκυρία που ο ενεργειακός χάρτης στην Ελλάδα μεταβάλλεται και «χτίζεται» το νέο status quo που θα οδηγήσει τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες.

Θα λειτουργήσει το 2024

Στόχος είναι η εμπορική λειτουργία της μονάδας να ξεκινήσει στις αρχές του 2024, ενώ τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το Σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης.

Ο όμιλος Motor Oil είναι ένας σύγχρονος ενεργειακός όμιλος με ηγετικό ρόλο στον κλάδο διύλισης αργού και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ διαθέτει το πλέον σύγχρονο διυλιστήριο στην Ευρώπη.

Έχει παρουσία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής NRG Supply and Trading S.A., η οποία είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος που προσφέρει ενεργειακές λύσεις σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Επιπλέον η NRG είναι πρωτοπόρος  στο χώρο της ηλεκτρο-κίνησης. Ο Όμιλος Motor Oil δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) διευρύνοντας συστηματικά την παρουσία του στον τομέα αυτό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας