Μενού Ροή
Shell: Τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Unimot για το διυλιστήριο Schwedt
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Η Shell έβαλε τέλος στις διαπραγματεύσεις με την πολωνική ενεργειακή εταιρεία Unimot για την πώληση του ποσοστού της στο γερμανικό διυλιστήριο PCK Schwedt, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News.

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία κατέχει ποσοστό 37,5% στο διυλιστήριο, το οποίο ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη ρωσική Rosneft. Οι συζητήσεις μεταξύ Shell και Unimot είχαν ξεκινήσει το 2023, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ολοκληρώθηκαν πριν από αρκετούς μήνες.

Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις ακόμη και τον Φεβρουάριο, πριν τελικά διακοπούν οι επαφές. Η Shell δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ η Unimot δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για τοποθέτηση.

Το Schwedt αποτελεί ένα από τα πλέον ευαίσθητα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας, λόγω της σχέσης του με τη Rosneft. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την προσπάθεια του Βερολίνου να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, η γερμανική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του 54,17% της Rosneft στο διυλιστήριο, θέτοντας το συγκεκριμένο ποσοστό υπό καθεστώς επιτροπείας.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά έδωσε στο γερμανικό κράτος τον έλεγχο της μονάδας, χωρίς όμως να αλλάξει τυπικά η ιδιοκτησία της ρωσικής εταιρείας. Οι εξελίξεις είχαν οδηγήσει τη Shell να επαναφέρει στο προσκήνιο το σχέδιο πώλησης του δικού της ποσοστού.

Η διακοπή των συνομιλιών με την Unimot αφήνει πλέον ανοιχτό το ερώτημα για το μέλλον του μεριδίου της Shell στο Schwedt, καθώς η μονάδα παραμένει στο επίκεντρο των γερμανικών προσπαθειών για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Πηγή: Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας