Πέντε επενδυτικές τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση δανειακού πακέτου ύψους 2 δισ. δολαρίων προς την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Περού, Petroperú, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της κρατικής υπηρεσίας προσέλκυσης επενδύσεων Proinversión, Λουίς ντελ Κάρπιο, η εταιρεία αναμένεται να λάβει την πρώτη εκταμίευση ύψους 500 εκατ. δολαρίων στα μέσα Ιουνίου.
Η Petroperú έχει προειδοποιήσει ότι χωρίς τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της και στην παραγωγή καυσίμων, εν μέσω υψηλών τιμών πετρελαίου και αυξημένης πίεσης στη διεθνή αγορά ενέργειας.
Ο Λουίς ντελ Κάρπιο ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα ονόματά τους για λόγους εμπιστευτικότητας.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Περού έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια υπό έντονη οικονομική πίεση, καθώς το 2022 απώλεσε την επενδυτική της πιστοληπτική αξιολόγηση λόγω υψηλού δανεισμού και υπερβάσεων κόστους στο έργο εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου Talara, το οποίο ξεπέρασε τα 6 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τις αρχές, το υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων θα αναλάβει ενδεχόμενες υποχρεώσεις στο πλαίσιο ρυθμιζόμενης χρηματοδοτικής διαδικασίας για τη στήριξη της εταιρείας.
Η πρώτη δόση του δανειακού πακέτου αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές Ιουνίου, ενώ το σύνολο της χρηματοδότησης των 2 δισ. δολαρίων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.
Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν κυρίως στην αγορά αργού πετρελαίου και προμηθειών για τη λειτουργία των τριών διυλιστηρίων της Petroperú.
Η εταιρεία έχει καταγράψει ζημιές 774 εκατ. δολαρίων το 2025 και εμφανίζει συνολικό δανεισμό περίπου 7,9 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων σχεδόν το ήμισυ αφορά βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ενίσχυση της ρευστότητας θα επιτρέψει στην Petroperú να σταθεροποιηθεί και να ξεκινήσει την αποπληρωμή του νέου δανεισμού από το έβδομο έτος.
Η εταιρεία έχει λάβει περίπου 5,3 δισ. δολάρια κρατικής στήριξης τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ δραστηριοποιείται σε διύλιση, περιορισμένη παραγωγή κοιτασμάτων, αγωγούς και δίκτυα διανομής καυσίμων.
Πηγή: Reuters