Η ΔΕΗ συνεχίζει την εξωστρεφή της πορεία, αυτή τη φορά και με μια κίνηση ματ, η επιχείρηση εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της γερμανικής CMBlu, μιας εταιρείας που πρωτοπορεί στην ανάπτυξη οργανικών μπαταριών.
Πηγές της CMBlu επιβεβαιώνουν στο energymag.gr την είσοδο της ΔΕΗ στην μετοχική της σύνθεση της επένδυσης παραγωγής μπαταριών στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΔΕΗ συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της CMBlu, στο πλαίσιο χρηματοδότησης των επενδυτικών της σχεδίων σε Ελλάδα και Γερμανία, με ποσό περίπου 20 εκατ. ευρώ. Μέσω της συμμετοχής αυτής, ο όμιλος εισέρχεται στον κλάδο της παραγωγής μπαταριών, αποκτώντας –κατά τις ίδιες πηγές– ποσοστό κοντά στο 49% στην CMBlu Greece, τη θυγατρική που έχει αναλάβει την υλοποίηση του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο project έχει ήδη εξασφαλίσει επιδότηση 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του προγράμματος Produce e-Green.
Το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη
Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του επιχειρηματικού σχεδιασμού της CMBlu, καθώς εκεί θα αναπτυχθεί η πρώτη μονάδα μαζικής παραγωγής της νέας γενιάς οργανικών μπαταριών. Το εργοστάσιο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Σίνδου, το οποίο αποκτήθηκε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τις κατασκευαστικές εργασίες και τις πρώτες εκσκαφές να δρομολογούνται εντός του τρέχοντος έτους.
Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντική στήριξη, καθώς έλαβε επιδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του προγράμματος «Produce e-Green». Στόχος της εταιρείας είναι η μονάδα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του 2027, μεταφέροντας στην Ελλάδα την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε πιλοτικά στο Αλζενάου της Γερμανίας, αλλά πλέον σε βιομηχανική κλίμακα.
Η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου θα αγγίζει τα 800 MW ετησίως, μέγεθος που μεταφράζεται σε μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 4.000 Μεγαβατωρών (MWh) με πεντάωρη διάρκεια αποθήκευσης. Οι μπαταρίες αυτές δεν προορίζονται για οικιακή χρήση ή ηλεκτρικά οχήματα, αλλά είναι ειδικά σχεδιασμένες για μεγάλους σταθμούς ΑΠΕ και ενεργοβόρες βιομηχανίες που επιδιώκουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την πράσινη αυτοπαραγωγή τους. Με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη, η CMBlu και η ΔΕΗ στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης ενέργειας όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η είσοδος της ΔΕΗ έρχεται ως «σανίδα σωτηρίας» και ανάπτυξης σε μια περίοδο που η CMBlu δοκιμάστηκε σκληρά. Η απώλεια του ιδρυτή της, Dr. Peter Geigle, και του βασικού χρηματοδότη της, Klemens Haselsteiner (STRABAG), δημιούργησε ένα κενό ηγεσίας που η ΔΕΗ έρχεται τώρα να στηρίξει με τη χρηματοοικονομική της ευρωστία.
Ήδη, η CMBlu έχει υπογράψει μια μνημειώδη 10ετή συμφωνία με τη γερμανική Uniper για την προμήθεια μπαταριών χωρητικότητας 5 GWh, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν το 2027.