Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για την εταιρεία Metlen αλλά και την ελληνική βιομηχανία και την ελληνική επιχειρηματικότητα ευρύτερα, καθώς ο όμιλος του Ευάγγελου Μυτιληναίου, έχοντας μετασχηματιστεί πολλαπλώς τα τελευταία χρόνια, κάνει ντεμπούτο στο ταμπλό της Μέκκας των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, του πιο σημαντικού χρηματιστηρίου της ηπείρου, του London Stock Exchange (LSE) του Λονδίνου.
Η μετοχή της Metlen PLC θα εισαχθεί με τιμή εκκίνησης τα 47,16 ευρώ στο Λονδίνο, εκεί δηλαδή που έκλεισε στο ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη Παρασκευή, ενώ από σήμερα θα υπάρχει διπλή διαπραγμάτευση της μετοχής, με την «ελληνική» εκδοχή να έχει βεβαίως χαμηλό free float.
Η Metlen PLC θα ανέβει στο ταμπλό του Λονδίνου με το 90,16% της κεφαλαιοποίησης της παλαιάς Metlen που την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 6,74 δισ. ευρώ, ήτοι στα 6,084 δισ. ευρώ. Θα έχει ενδιαφέρον ασφαλώς η πρεμιέρα της μετοχής, σε μια συγκυρία δύσκολη, μετά τη μεγάλη διόρθωση διεθνώς της περασμένης Παρασκευής, λόγω του νέου γύρου των δασμών Τραμπ. Τις πρώτες τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης, τα όρια ημερήσιας διακύμανσης θα είναι στο +/-60%.
Θυμίζουμε πως ο FTSE 100 του Λονδίνου είχε τη μικρότερη πτώση την Παρασκευή σχεδόν απ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κλείνοντας με απώλειες 0,70% στις 9.068,58 μονάδες, την ώρα που ο DAX της Φρανκφούρτης έχασε 2,66%, ο CAC 40 του Παρισιού υποχώρησε κατά 2,91%, ο FTSE MIB του Μιλάνου -2,55% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 -1,89%.
To χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι η πιο διεθνοποιημένη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης, της πιο πλούσιας και με το υψηλότερο βιωτικό επίπεδο ηπείρου στην υφήλιο, αλλά και η αγορά με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και τις περισσότερες εισηγμένες διεθνών εκδοτών.
Ο στόχος για το δείκτη FTSE 100
Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Metlen έχει κάνει άλματα τέτοια που καμιά άλλη ελληνική εταιρεία – σε τέτοιο επίπεδο – δεν έχει κάνει ποτέ, έχοντας καταγράψει και εντυπωσιακό χρηματιστηριακό ράλι, που έχει φέρει πλέον την κεφαλαιοποίηση στα 6,74 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 και 2 δισ. ευρώ πριν ελάχιστα χρόνια.
Στόχος του επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι η Metlen PLC να εισαχθεί στον FTSE 100 του Λονδίνου, τον δείκτη με τις 100 ισχυρότερες εταιρείες, ώστε να κεντρίσει όλα τα επενδυτικά «φώτα» των διεθνών κεφαλαίων, να μπει στη… μεγάλη πίστα των κορυφαίων εταιρειών της Ευρώπης, να αναμετρηθεί με τα μεγαθήρια.
Όπως είχε δηλώσει ο κ. Μυτιληναίος κατά τη γενική συνέλευση του Ιουνίου, «είμαστε μια πολυεθνική που πάει στο Λονδίνο. Θέλουμε να μπούμε στον FTSE 100. Θα είμαστε ορατοί παγκοσμίως. Οι επενδυτές θα μας αναζητούν για εξαγορές ή για την τεχνογνωσία μας. Ξεκινά ένας νέος κύκλος ανάπτυξης». Παράλληλα, προανήγγειλε EBITDA 1,9 – 2,08 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (έως το 2028), χωρίς να συνυπολογίζονται πιθανές εξαγορές.
Η μετάβαση της μετοχής από τις «αναδυόμενες» στις «ώριμες» αγορές σηματοδοτεί εισροές παθητικών κεφαλαίων και μείωση του country risk premium. Συνάμα, διευκολύνει την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που περιλαμβάνει 18 εργοστάσια, έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων σε Ιταλία–Γερμανία–Βρετανία, επενδύσεις στην άμυνα και ανάκτηση μετάλλων σε Σίνδο και Ρουμανία.
H σχέση με τους μετόχους
«Κλείνουμε 30 χρόνια από την πρώτη γενική συνέλευση της εταιρείας, τότε μπαίναμε στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α., είχαμε κεφαλαιοποίηση μόλις 8 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας μία μοναδική σχέση με τους μετόχους, σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Είναι μια σημαντική στιγμή για εμένα προσωπικά», είχε τονίσει ο κ. Μυτιληναίος στην ίδια γενική συνέλευση. «Μαζί με τους μετόχους θα ανοίξουμε νέο κεφάλαιο που θα γραφτεί με μεγάλα γράμματα, ανοίγει μία δεύτερη 30ετία στο Λονδίνο».
Αλλαγή επιπέδου
Παράλληλα, υπογράμμισε τη νομοτελειακή αλλαγή επιπέδου που θα επιφέρει σε όλο τον όμιλο η εισαγωγή στο Λονδίνο, με τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια να κάνουν focus πλέον, ενώ γνωστοποίησε πως και μόνο η πρόθεση εισαγωγής, άλλαξε την εικόνα του ομίλου διεθνώς, που κερδίζει μεγάλα projects λόγω του κύρους που αυτές οι εξελίξεις προσδίδουν.
«Από τότε που εκδηλώσαμε την πρόθεσή μας για μετάβαση στο Λονδίνο και όλη αυτή η ιστορία πήρε δημοσιότητα, δεν ξέρετε την απήχηση που είχε στις αγορές, όχι τις κεφαλαιαγορές, αλλά στις αγορές της πραγματικής οικονομίας. Πόσο διαφορετικά μας αντιμετωπίζουν, πόσο πιο εύκολη μας κάνουν τη ζωή στο να κάνουμε δουλειές. Και ακόμα δεν πήγαμε. Σκεφτείτε να πάμε. Μέχρι τώρα, εμείς χτυπούσαμε πόρτες. Τώρα είμαστε μια πολυεθνική εταιρεία που θα πάμε στο Λονδίνο, θα είμαστε στα screens όλου του κόσμου.
«Δεν κάνουμε τη μετάβαση στο Λονδίνο για να δούμε απλώς τη μετοχή να ανεβαίνει, δεν έχει πιάσει το νόημα όποιος το πιστεύει αυτό. Είμαστε μία πολυεθνική που θα πάει στο Λονδίνο, θέλουμε να μας επιλέξουν για τον FTSE 100, θα είμαστε στις οθόνες όλου του κόσμου, ο καθένας θα έρχεται σε μας είτε για εξαγορές, είτε για μια δουλειά στη Λατινική Αμερική, είτε γιατί έχει μια πατέντα και θέλει μια εταιρεία να την τρέξει, είτε για άλλη μεγάλη δουλειά».
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως με την είσοδο στο Λονδίνο ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης, καθώς «στον ελληνικό FTSE 25 o MSCI έχει το 7%, ενώ στον FTSE 100 του Λονδίνου ελέγχει το 16%, δηλαδή πολλοί περισσότεροι μέτοχοι θα πρέπει να έχουν Metlen στο χαρτοφυλάκιό τους», δίνοντας το στίγμα του πως κατευθύνονται τα διεθνή κεφάλαια. Επίσης, είχε υπογραμμίσει πως το όριο για την είσοδο στον (ελληνικό) δείκτη MSCI είναι λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, ενώ στο Λονδίνο είναι στα 6 δισ. ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αλλαγή επιπέδου από πλευράς εισροών.