Νέο τοπίο και τεκτονικές αλλαγές σε μία αγορά ενέργειας που θυμίζει κινούμενη άμμο και οδεύει με ολοένα και μεγαλύτερες ταχύτητες σε φάση περαιτέρω συγκέντρωσης, σκιαγραφεί για τη Βόρεια Ελλάδα η συμφωνία συγχώνευσης ΗΡΩΝ (του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) – NRG (του Ομίλου Motor Oil) που θα ολοκληρωθεί το 2026, με τα εν εξελίξει επενδυτικά projects υψηλής τάσης να μπαίνουν σε νέες βάσεις.
Το deal αναπόφευκτα επηρεάζει τις ευαίσθητες και εύθραυστες ενεργειακές ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα, με τους δύο ομίλους να διαθέτουν ισχυρή επενδυτική παρουσία, συμπράττοντας σε μεταξύ άλλων και σε κοινά ενεργειακά projects που αποτέλεσαν μικρές πετυχημένες … πρόβες για την μεγάλη ένωση δυνάμεων που ακολούθησε.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη Βόρεια Ελλάδα συνέργειες και συμμαχίες δίνουν και παίρνουν, αναδιατάσσοντας τον ενεργειακό χάρτη… αξίας πέριξ του 1 δις.
Αλεξανδρούπολη
Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωρούν από κοινού στην ανάπτυξη του πρώτου Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου(ΥΑΠ) στη χώρα στο Θρακικό Πέλαγος καθώς οι διαδικασίες για τη συμμετοχή του Ομίλου Motor Oil, μέσω της θυγατρικής του Motor Oil RenewableEnergy (MORE), με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αιολική ΠροβατάΤραϊανουπόλεως», θυγατρικής του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ολοκληρώθηκαν.
Η «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως» έχει το δικαίωμα ανάπτυξης πιλοτικού ΥΑΠ ισχύος 400 MW, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης.
Το πρωτοπόρο αυτό έργο-ορόσημο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, θα είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτυχία της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ.
Βέβαια, με δεδομένες τις καθυστερήσεις και τη διστακτικότητα στην προώθηση των αιολικών πάρκων από πλευράς κυβέρνησης, μένει να διαπιστωθεί στην πράξη κατά πόσο θα φυσήξει ούριος άνεμος για τα αιολικά πάρκα.
Υπενθυμίζεται πως και η ΔΕΗ, μετά την εξαγορά, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, του 100% της εταιρείας «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.» από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, κατέχει άδεια παραγωγής για υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ισχύος 216 MW.
Αν ανοίξουμε την εικόνα και επιχειρήσουμε να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ, διαπιστώνουμε πως καταγράφεται συνωστισμός ενεργειακών… γιγάντων στην ίδια περιοχή με λίαν πιθανό το ενδεχόμενο συνένωσης των δύο projects υπό μία κοινή μετοχική ομπρέλα, επί της ουσίας θα πρόκειται για μία σύμπραξη βαρύνουσας σημασίας στον τομέα των ΑΠΕ.
Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης
Ταυτόχρονα, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας «ζεσταίνουν» τις μηχανές της ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, της νέας υπερσύγχρονης μονάδας αερίου.
Πρόκειται για μια μονάδα (επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ), που θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται μια ανάσα από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ενώ ταυτόχρονα θα είναι ικανή να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες.
Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» διαμορφώνεται ως εξής: ΔΕΗ με ποσοστό 71% και ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29%.
Ο σταθμός, υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία, διευρύνοντας και το γεωστρατηγικό αποτύπωμα του project.
Κομοτηνή
Συνεχίζοντας, βρίσκουμε το νέο υπερσύγχρονο σταθμό αερίου, την «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» που ήδη έχει δώσει διαπιστευτήρια… στήριξης του δικτύου.
Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», μία επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι οποίες έκαστος κατέχουν το 50% της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, έρχεται να στηρίξει το ηλεκτρικό δίκτυο σε μία στιγμή που αναδεικνύεται καθημερινά ο κρίσιμος ρόλος του φυσικού αερίου που θα μας συντροφεύει έως το 2050 τουλάχιστον μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η πράσινη μετάβαση η οποία… χωλαίνει.
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», μικτής ισχύος 877 MW, έχει εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας της υπό κανονικές συνθήκες, με την εμπορική λειτουργία του εργοστασίου να αναμένεται να ξεκινήσει τον τρέχοντα μήνα.
Μονάδα υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία
Βλέποντας προς το πράσινο αύριο, σταδιακά ωριμάζουν και οι μονάδες υδρογόνου.
Υπό αυτό το πρίσμα, αναπτυξιακή ώθηση στο Αμύνταιο και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στοχεύει να δώσει η επένδυση (θα αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας 400 θέσεις εργασίας) της Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία μεταξύ της Motor Oil και της ΔΕΗ) για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου (οι πρώτοι τόνοι θα παραχθούν το 2027).
Σε πρώτη φάση, το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί στη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ στην Καρδιά, και είναι 20% Hydrogen-ready. Παράλληλα, η χρήση του υδρογόνου στα επόμενα στάδια ανάπτυξης περιλαμβάνει τη διάθεσή του στις βαριές μεταφορές καθώς και στις εξαγωγές