"Πρασίνισμα" λειτουργίας σε πλήρη έκταση μέχρι το 2028 κι επενδύσεις ύψους 1,28 δισεκ. ευρώ προγραμματίζει, σε δύο φάσεις, με ορίζοντα το 2032, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” με βάση όσα ανέφερε , τη Μεγάλη Δευτέρα, ο Γιάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.
Με βάση όσα ανέφερε, το στρατηγικό πρόγραμμα του ΔΑΑ, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του, θα σηματοδοτήσει την ανάδειξη του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ως του πρώτου αεροδρομίου στην Ευρώπη που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια στις εγκαταστάσεις του από καθαρές πηγές. Επεσήμανε δε πως ένα μέρος του προγράμματος Route 2025 έχει χρηματοδοτηθεί με επιδοτούμενα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Na σημειωθεί ότι τρέχει η ανάπτυξη του τρίτου φωτοβολταϊκού σταθμού εντός αεροδρομίου, ισχύος 35,5MW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία 82MWh. Πρόκειται για μια νέα επένδυση που έχει αρχικά εκτιμηθεί σε 50 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου του κόστους λειτουργίας και συντήρησης για 8 χρόνια). Υπενθυμίζεται ότι η kIEFER TEK Ε.Π.Ε. ανέλαβε το εμβληματικό έργο του Σχεδιασμού, Κατασκευής, Λειτουργίας και Συντήρησης του Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 35,5MWp με Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας με Συσσωρευτές, Χωρητικότητας 82MWh, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το έργο αποτελεί σημαντικό τμήμα της υλοποίησης της στρατηγικής του ΔΑΑ για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2023 η διοίκηση του αεροδρομίου εγκαινίασε το δεύτερο φωτοβολταϊκό του πάρκο ισχύος 16 MW. Συνδυαστικά με το πρώτο φωτοβολταϊκό των 8 ΜW που λειτουργεί από το 2011 και το φωτοβολταϊκό των 16 MW αυτοπαραγωγής, παράγεται πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ίση με τα 2/3 (περίπου) των απαιτούμενων αναγκών του αεροδρομίου της Αθήνας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Σημειώνεται ότι ο ΔΑΑ είναι, από το 2016, το πρώτο (και παραμένει το μοναδικό) αεροδρόμιο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην Ελλάδα, ενώ, από το 2019, η Εταιρεία Αεροδρομίου έχει αναλάβει με την πρωτοβουλία «Route 2025» τη δέσμευση για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (Net Zero Carbon) μέχρι το 2025, πολύ πριν από το στόχο του 2050 που έχει τεθεί ως στόχος από την αεροπορική βιομηχανία.
Επίσης, ο ΔΑΑ πιστοποιήθηκε στο στάδιο 4+ «Μετάβαση» (Transition) του εθελοντικού προγράμματος για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe). Η πιστοποίηση ήταν απόρροια μίας σειράς ενεργειών, συγκεκριμένα τη δέσμευση για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα του ΔΑΑ, τον υπολογισμό εκπομπών από περισσότερες πηγές και την σύνταξη σχεδίου δράσης των Τρίτων Μερών με στόχους και μέτρα μείωσης των εκπομπών τους.
Οι επενδύσεις
Στο μεταξύ, με βάση όσα είπε ο κ. Παράσχης, υπάρχει πλήρες πλάνο χρηματοδότησης, αλλά και στόχοι για κίνηση και τόνωση των μη αεροπορικών εσόδων.
Να σημειωθεί ότι στόχος του επενδυτικού σχεδίου, είναι ο ΔΑΑ να εξυπηρετεί το 2032 περί τα 40 εκατ. επιβάτες, με περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού (MTB) και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού (STB), με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 148.000 τ.μ. (+68%) για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, διευρυμένων χώρων λιανικής πώλησης και εστίασης, καθώς και των απαιτούμενων τροποποιήσεων του οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών.
Παράλληλα με βάση το Πρόγραμμα Επέκτασης Αεροδρομίου, προβλέπεται την ανάπτυξη των 32 θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της πίστας και το νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης οχημάτων.
Αυτά, όπως αναφέρθηκε στη Γ.Σ, από τη διοίκηση συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του β' τριμήνου του 2027. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καμία ανάγκη για πρόσθετο διάδρομο προσγείωσης / απογείωσης ή πρόσθετους τροχόδρομους.
Σε σχέση με τη χρηματοδότηση, όπως διευκρίνισε ο κ. Παράσχης το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,28 δις. ευρώ, θα “πατήσει” κυρίως σε δανεισμό, καθώς, ήδη έχει υπογραφεί σχετική σύμβασης με την Alpha Βank ύψους 800 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 240 εκατ. ευρώ θα δοθούν από την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Scrip Dividend. Τα υπόλοιπα επίσης αναμένεται να προέλθουν από δανεισμό, μη αποκλειόμενης έκδοσης ομολογιακού δανείου.
Όπως τόνισε ο κ. Παράσχης, «ο δανεισμός παραμένει κατά προτεραιότητα ο τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος επέκτασης, η επιτάχυνση του προγράμματος μας δίνει τη δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία ΑΜΚ μέσω επανεπένδυσης μερίσματος μέσω scrip dividend, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Από το φετινό μέρισμα 100 εκατ. ευρώ προτείνεται προαιρετικά για επανεπένδυση και 140 εκατ. ευρώ θα προταθεί για τα επόμενα χρόνια», τόνισε.
Μη αεροναυτιλιακές δραστηριότητες
Παράλληλα ο κ. Παράσχης τόνισε ότι η αναθεώρηση του προγράμματος θα δώσει σταδιακή αύξηση της χωρητικότητας νωρίτερα απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά και θα επιτρέψει συνέργειες μεταξύ της εμπορικής ανάπτυξης και του κόστους κατασκευής.
«Έτσι θα έχουμε έναν χώρο 34.000 τ.μ., αυξημένο κατά 150%, που μας δίνει μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική στο κομμάτι των μη αεροπορικών εσόδων που είναι και το μη ρυθμισμένο κομμάτι».
Συγκεκριμένα, από μη αεροναυτιλιακές δραστηριότητες, βάσει του επενδυτικού προγράμματος, η διοίκηση του ΔΑΑ ανέφερε ότι το α’ εξάμηνο του 2027 αναμένεται η ολοκλήρωση του πολυώροφου σταθμού parking αυτοκινήτων κι από το β’ εξάμηνο του 2027 προβλέπεται αύξηση του συγκεκριμένου εσόδου.
Αύξηση της κίνησης
Προβλέψεις, επίσης, για συνεχή αύξησης της επιβατικής κίνησης αν και σε μονοψήφιο ποσοστό, κατέθεσε για το 2025 και τα επόμενα χρόνια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Το 2025 έχει ξεκινήσει καλά. Οι ενδείξεις παραμένουν θετικές αν και είναι πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον. Η Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2024, βρίσκεται στο 1,8% σε σχέση με το 2019 σε ό,τι αφορά την αύξηση της κίνησης. Το αεροδρόμιο της Αθήνας βρίσκεται στο 24,5%. Αυτή η απόκλιση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αναμένουμε ένα μονοψήφιο ποσοστό αύξησης για το 2025 και ένα αντίστοιχο χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης για τα επόμενα χρόνια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), κ. Γιάννης Παράσχης, που δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις επιπτώσεις τους στη διεθνή οικονομία.
Στο φόντο αυτό, όπως είπε ο κ. Παράσχης αναμένεται να δώσει έμφαση στο "ανατολικό μέτωπο". Όπως ανέφερε, στις πτήσεις από Πεκίνο και Σαγκάη αναμένεται να προστεθεί μία ακόμη περιοχή χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Αν και η επανάκαμψη των Κινέζων μετά την πανδημία γίνεται με αργούς ρυθμούς είναι μία μεγάλη αγορά που τα επόμενα χρόνια θα πάει καλύτερα είπε ο κ. Παράσχης.
Ενδιαφέρον για άλλα αεροδρόμια
Πάντως πέρα από τις επενδύσεις στο αεροδρόμιο, αλλά και τις νέες αγορές και τις μη αεροπορικές δραστηριότητες ο κ. Παράσχης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επένδυσης και σε άλλα αεροδρόμια καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «μπορούμε να εξετάσουμε και άλλα αεροδρόμια και θα το κάνουμε με ζέση και λεπτομέρεια όπως κινούμαστε πάντα»
Τέλος σχολιάζοντας την μετοχική τοποθέτηση της Aegean και του προέδρου της Ευτύχη Βασιλάκη στον ΔΑΑ σημείωσε ότι είναι καλό που αεροπορικές εταιρείες με στενή σχέση με ένα αεροδρόμιο επενδύουν και στις μετοχές του καθώς εμπιστεύονται τα σχέδια του και την μερισματική του πολιτική ενώ αντιθέτως δεν είναι θετικό οι αεροπορικές εταιρείες να αλλάζουν αεροδρόμια.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι μέτοχοι του ΔΑΑ ενέκριναν τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2024, τις σχετικές Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ανεξάρτητων Ορκωτών Ελεγκτών, καθώς και της Δήλωσης Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Έκθεσης Βιωσιμότητας. Επίσης ενέκρινα το μέρισμα των €0,7862 ανά μετοχή, όπως επίσης και το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος τετραετούς διάρκειας (2025 - 2028).