Μενού Ροή

Ευρωβαρόμετρο: Η ενεργειακή ατζέντα των Ελλήνων

Ενδιαφέρον έχουν οι προτεραιότητες των Ελλήνων πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών, που είναι εντελώς διαφορετικές από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο πριν από τις ευρωεκλογές το 28% των Ελλήνων δηλώνει ότι στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, είχε δυσκολίες να πληρώσει τους λογαριασμούς του στο τέλος του μήνα. Το 51% είπε ότι αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα κατά καιρούς, ενώ ποτέ δήλωσε το 21%. 

Η Αυτονομία της ΕΕ στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας βρίσκεται επίσης ψηλά, στο 22%. Οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής είναι στο 21%, πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 27%.   

Στη γενική εικόνα, το 74% των Ελλήνων θεωρεί ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει πέσει, το 24% λέει ότι δεν έχει αλλάξει.  

Το 57% θα έλεγε ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση στην ΕΕ, ενώ το 66% λέει το ίδιο για το εσωτερικό της χώρας.

Μόλις το 21% δήλωσε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.   

Ενδεικτικά η εικόνα της Ελλάδας στο ευρωβαρόμετρο:
 

  • 74% απαντά ότι έχει πέσει το βιοτικό του επίπεδο
  • 28% δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς σε μόνιμη βάση και 51% περιστασιακά
  • 43% πιστεύει ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη τον επόμενο χρόνο
  • 66% θεωρεί πως τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, και
  • 60% βρίσκει ελλειμματική τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας
     

Ενδιαφέρον έχουν οι προτεραιότητες των Ελλήνων πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών, που είναι εντελώς διαφορετικές από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Η δημόσια υγεία (56%), η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%), και η υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) συγκαταλέγονται στην πρώτη κατάταξη μεταξύ των προτεραιοτήτων των Ελλήνων.    Ακολουθεί η αγροτική πολιτική (35%), πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Αίσθηση προκαλεί το ενδιαφέρον για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου (25%) που επίσης είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.   

Σχετικά με την ικανοποίηση για την κατάσταση της Δημοκρατίας, το 39% δηλώνει ικανοποιημένο και το 60% μη ικανοποιημένο. Το 41% απαντά θετικά στην ίδια ερώτηση για την ΕΕ και το 53% κατά. 

Το Ευρωκοινοβούλιο

Θετική άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το 34% των Ελλήνων, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 41%. Αρνητική γνώμη έχει το 20% των Ελλήνων, ενώ ουδέτερο είναι το 43%. Το 73% πάντως θέλει να δει το Ευρωκοινοβούλιο να παίζει πιο σημαντικό ρόλο από τον σημερινό. 

Το 16% θέλει λιγότερο σημαντικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ το 7% δεν επιθυμεί καμία αλλαγή.   Μόλις το 10% των Ελλήνων απάντησαν σωστά στο πότε θα γίνουν οι εκλογές! 

Το 20% είχε μια γενική ιδέα, αλλά το 44% είχε σωστή γνώση του έτους, αλλά όχι του μήνα. Μόλις το 5% έδωσε λάθος απάντηση. Το 56% των Ελλήνων ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, ενώ το 44% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται.   Το 59% δίνει μεγάλη σημασία της ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές. Το 28% δίνει μέτρια σημασία και το 13% μικρή σημασία. 

Το 79% δίνει μεγάλη σημασία στις εθνικές εκλογές, με ένα 5% μόλις να απαντά ότι η σημασία τους είναι μικρή.   Το 26% θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ε.Ε. πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, το 57% προς τη λάθος κατεύθυνση και το 12% ούτε στη μία ούτε στην άλλη.     

Αν οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη βδομάδα, πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές; Στην κλίμακα από το 1 έως το 10, το 76% των Ελλήνων δήλωσε πολύ πιθανό, το 14% όχι πιθανό και το 10% ουδέτερο. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας