Μενού Ροή
Έρχονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με το νέο νομοσχέδιο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο αύριο Τρίτη 9/1 το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πολεοδομική μεταρρύθμιση, το οποίο φέρνει και νέους κανόνες όσον αφορά στα αυθαίρετα. 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο  υπουργός το νομοσχέδιο έχει μια ολόκληρη πολεοδομική μεταρρύθμιση και τόνισε πως η μεγάλη αλλαγή είναι ότι αλλάζει ο τρόπος που θα αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα. Ο υπουργός τόνισε ότι το 2022 είναι μια ημερομηνία – σταθμός, που θα αποτελέσει το σημείο μηδέν. "Όλα τα αυθαίρετα που θα κτίζονται τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται", δήλωσε.

“Θα υπάρχει καταγραφή με δορυφορικές φωτογραφίεςαεροφωτογραφίες και με drones σε περιοχές που καταγράφονται πολλά φαινόμενα.  Η αυθαιρεσία, είτε μικρή, είτε μεγάλη, είτε εξωφρενική, ήταν πολύ εκτεταμένη στη χώρα μας. Μιλάμε για εκατομμύρια περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης“, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι ακόμη και σήμερα σε νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές υπάρχει ακόμη αυθαίρετη δόμηση. “Είναι τα λεγόμενα αυθαίρετα της απληστίας”, σημείωσε ο υπουργός, που άφησε να εννοηθεί ότι τα μη έχοντα άδεια κτίρια, μέχρι το 2011, εάν δεν είναι σε επίμαχες ζώνες, όπως αρχαιολογικές, αιγιαλούς, ρέματα κτλ, εμπίπτουν σε διαδικασίες τακτοποίησης, με βάση τη νομοθεσία και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Όσα έγιναν από το 2011 και μέχρι το 2022, όταν μπει “φραγή” στην αυθαίρετη δόμηση, ανάλογα με πολεοδομικά και χωροταξικά ισοδύναμα, ενδεχομένως να μπορούν και να παραμείνουν, είπε.  Ουσιαστικά παρέπεμψε στην υλοποίηση των Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων, που τρέχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήταν το όχημα πολεοδομικής οργάνωση στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πιθανές ρυθμίσεις με αναφορά στην τράπεζα γης και άλλα ανάλογα σχήματα.

Το στίγμα για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις το είχε δώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο προηγούμενο συμβούλιο.

«Ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος είχε να γίνει ουσιαστικά εδώ και 100 χρόνια. Με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια να επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια, αλλά και με μια σειρά από παρεμβάσεις που λύνουν εκκρεμότητες που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση ωσότου τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια επισημοποιηθούν με την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων. Και βέβαια, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα μας μιλήσει και για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νέας αυθαίρετης δόμησης, όπου πιστεύω ότι μπορούμε πραγματικά να έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα», έλεγε πριν από τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την πολιτική του βούληση να μπει μια τάξη στο κεφάλαιο της χωροταξίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας