Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα επισκεφθεί τη Δευτέρα το Ισραήλ μαζί με δύο υπουργούς για να συζητήσουν για την ασφάλεια, την ενεργειακή συνεργασία, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να υπογράψουν μια συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Το Ισραήλ είναι ιστορικά στενός εταίρος της Αυστρίας. Τώρα, με την Αυστρία να αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, το Ισραήλ είναι ελκυστικό για έναν άλλο λόγο: τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του στη Μεσόγειο Θάλασσα.
«Το Ισραήλ είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος και φίλος της Αυστρίας. Ως εκ τούτου, θέλουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις στενές μας σχέσεις σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Νεχάμερ σε γραπτή δήλωση στις 8 Ιουλίου. Θα συνοδεύεται από την Κλαούντια Τάνερ, υπουργό Άμυνας, και τον Γκερχάρντ Κάρνερ, υπουργό Εσωτερικών.
Τον Ιούνιο, η ΕΕ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ είχαν υπογράψει τριμερή συνθήκη για την επιτάχυνση της εξαγωγής της παραγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ, η οποία ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως. Αν και δεν έχει αναφερθεί ακόμη ρητά, οι ετήσιες εισαγωγές φυσικού αερίου της Αυστρίας από τη Ρωσία, συγκριτικά, ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. κυβικά μέτρα και η κυβέρνηση αναζητά επί του παρόντος εναλλακτικές λύσεις σε όλο τον κόσμο.
Ποιος θα μπορούσε να την προμηθεύσει καλύτερα από έναν αξιόπιστο σύμμαχο;
Το ζήτημα του φυσικού αερίου προσθέτει μια άλλη διάσταση στη βαθιά σχέση της Αυστρίας με το Ισραήλ μετά τη συμμετοχή του στο Ολοκαύτωμα, η οποία θα υπογραμμιστεί από την παρουσία του Όσκαρ Ντάτς, προέδρου της ισραηλινής πολιτιστικής ένωσης στην Αυστρία, που θα είναι στην αντιπροσωπεία.
«Μετά τις αδιανόητες φρικαλεότητες της Σοά, η Αυστρία φέρει μια ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη και έχει υποχρέωση για την ασφάλεια του Ισραήλ και των πολιτών του», υπογράμμισε ο Νεχάμερ.
Η αντιπροσωπεία της αυστριακής κυβέρνησης θα μεταβεί επίσης στην Κύπρο, που είναι εταίρος του εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, και στον Λίβανο, όπου η Αυστρία συμμετέχει σε αποστολή του ΟΗΕ.
Πηγή: euractiv.gr