Μενού Ροή
Galp
Πορτογαλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της κρατικής συμμετοχής στη Galp μετά το ναυάγιο με τη Moeve
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Το ενδεχόμενο να αυξήσει τη συμμετοχή του στη Galp Energia, από το σημερινό 8%, εξετάζει το πορτογαλικό Δημόσιο, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευση δραστηριοτήτων της εταιρείας με την ισπανική Moeve. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία των στρατηγικών ενεργειακών υποδομών της χώρας, με αιχμή το διυλιστήριο του Sines, το μοναδικό που λειτουργεί στην Πορτογαλία.

Ο υπουργός Οικονομίας, Μανουέλ Κάστρο Αλμέιντα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της κρατικής συμμετοχής στη Galp, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Όπως δήλωσε, η κατάρρευση των συνομιλιών ήταν απόφαση των δύο εταιρειών, την οποία η κυβέρνηση σέβεται, καθώς αναγνωρίζει την αυτονομία της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση είχε την ευθύνη να διασφαλίσει πως οποιαδήποτε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του διυλιστηρίου του Sines δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Οι Galp και Moeve ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι εγκαταλείπουν τα σχέδια συνένωσης των δραστηριοτήτων τους στη διύλιση και την εμπορία καυσίμων. Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτισε η ανατροπή των δεδομένων στην ενεργειακή αγορά λόγω του πολέμου ΗΠΑ - Ιράν, καθώς τα διυλιστήρια έχουν αποκτήσει αυξημένη στρατηγική και οικονομική αξία, καθιστώντας δυσκολότερη την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και τη συμφωνία σε μακροπρόθεσμους όρους.

Η πιθανή ενίσχυση της θέσης του Δημοσίου στη Galp εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της Λισαβόνας για μεγαλύτερη παρουσία σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές. Πρόσφατα, η κρατική εταιρεία συμμετοχών Parpública απέκτησε επιπλέον ποσοστό 5,3% στον διαχειριστή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου REN, ανεβάζοντας τη συνολική συμμετοχή του Δημοσίου στο 19%.

Η Galp και η Moeve, που ελέγχεται από το επενδυτικό ταμείο Mubadala του Άμπου Ντάμπι και την αμερικανική Carlyle, είχαν συμφωνήσει τον Ιανουάριο να διερευνήσουν τη δημιουργία δύο κοινοπραξιών για τη συνένωση επιλεγμένων δραστηριοτήτων τους.

Το σχέδιο προέβλεπε την ένταξη του διυλιστηρίου της Galp στο Sines μαζί με τις εγκαταστάσεις της Moeve στην Ουέλβα και το Αλχεθίρας της Ισπανίας. Η συμφωνία, ωστόσο, δεν προχώρησε, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της μελλοντικής ιδιοκτησιακής δομής των συγκεκριμένων υποδομών.

Πηγή: Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας