«Είμαστε στην τελική ευθεία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι απορροφήσει προχωρούν κανονικά, είμαστε λίγο πριν το 70% απορρόφησης. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε, ώστε να απορροφήσουμε το 100% των πόρων όπως έχουμε δεσμευτεί», δήλωσε, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη, στο 14ο Regional Growth Conference (RGC 2026), που διοργανώνουν η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επ’ αφορμής της ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέλος Αυγούστου, η κυριά Δραμαλιώτη σημείωσε: «Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οι εκλογές δεν θα γίνουν τώρα. Εμείς θα απορροφήσουμε και το κάθε ευρώ. Νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας τον απαραίτητο χρόνο για να πούμε στους συμπολίτες μας “τι είπαμε, τι κάναμε” και να επεξεργαστούμε πολύ καλά και στοχευμένα το επόμενο προεκλογικό μας πρόγραμμα για μια τρίτη δυναμική θητεία της κυβέρνησης».
Ως προς τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις, ξεχώρισε την Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική, καθώς και το πρόγραμμα «κοινωνικής αντιπαροχής» της ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου θα χτιστούν από ιδιώτες οκτώ ακίνητα δημόσια περιουσία, ώστε πάνω από 130 εκ των 400 διαμερισμάτων να διατεθούν με κοινωνικό μίσθωμα σε ευάλωτους συμπολίτες μας.
Για την επόμενη μέρα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς από την Κομισιόν έχει διαμηνυθεί ότι ο κύκλος του προγράμματος κλείνει, η κυρία Δραμαλιώτη εστίασε στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να απορροφηθούν πόροι άνω των 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο. Επίσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προκύψουν από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε.
Αναφορικά με την πορεία του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2026, που περιλαμβάνει 30 έργα προτεραιότητες και 10 μεταρρυθμίσεις, έκανε ειδική μνεία στο πρόσφατα ψηφισθέν νέο κληρονομικό δίκαιο, στον νέο κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση και στα νέα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, όπου μετά τον Τουρισμό και τις ΑΠΕ, σειρά θα πάρει το ΕΧΠ για τη Βιομηχανία. Από τα μεγάλα έργα υποοδμών, ξεχώρισε τον Ε65 που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά.
Η κυρία Δραμαλιώτη χαρτογράφησε και την πολυσυζητημένη έννοια του «επιτελικού κράτους», θυμίζοντας ότι μέσα στην οικονομική κρίση τόσο η Ε.Ε. όσο και ο ΟΟΣΑ διαπίστωναν ότι από τη χώρα μας έλειπε το λεγόμενο ownership, δηλαδή η θεσμική συνέχεια. Όπως εξήγησε, η σύσταση μιας Γενικής Γραμματείας Συντονισμού αποτέλεσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και ακολούθησε το πρότυπο της γαλλικής Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
«Αυτό το κέντρο διακυβέρνησης δεν πρέπει ούτε να το θεοποιούμε ούτε να το δαιμονοποιούμε», είπε χαρακτηριστικά, «ήρθε να δημιουργήσει μια σταθερότητα και μια θεσμική συνέχεια». Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση οδικής ασφάλειας, όπου απαιτήθηκε η συμφωνία τουλάχιστον τεσσάρων υπουργών, το κέντρο συνέβαλε με κατευθύνσεις και καλές πρακτικές. «Έτσι, το 2025 έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη, με 148 λιγότερους νεκρούς», επισήμανε.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Γιακουμής.
Το Regional Growth Conference πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 21 Μαΐου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, και ύστερα από 14 χρόνια πλέον έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών για το μέλλον των ελληνικών περιφερειών και της πραγματικής οικονομίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα.
Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.