Μενού Ροή
ΕΕ: 17ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας – Στο στόχαστρο ο σκιώδης στόλος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό.  Σχεδόν 200 δεξαμενόπλοια του ρωσικού σκιώδους στόλου πρόκειται να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων, λόγω της εμπλοκής τους στην παράκαμψη του πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τα δεξαμενόπλοια «φαντάσματα» χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτουν τις υπάρχουσες κυρώσεις. Τα πλοία αυτά, με ασαφές καθεστώς ιδιοκτησίας και συχνά χωρίς ασφάλιση, θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το περιβάλλον, καθώς εξυπηρετούν τη Μόσχα στην παράκαμψη των δυτικών περιορισμών.

Στοχευμένες κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα

Η προκαταρκτική συμφωνία για τις νέες κυρώσεις σφραγίστηκε το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ και αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τους υπουργούς Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα.

Η Ουγγαρία, η οποία είχε επικρίνει έντονα τους οικονομικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το Euronews, δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για το νέο πακέτο κυρώσεων, ενώ οι παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών έγιναν χωρίς σημαντικές αντιπαραθέσεις, αναφέρουν διπλωμάτες. 

Παρότι δύο χώρες μέλη χρειάζεται ακόμη να συμβουλευτούν τα κοινοβούλιά τους, το νέο πακέτο αναμένεται να υιοθετηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Εκτός από τα πλοία, το πακέτο περιλαμβάνει νέους περιορισμούς σε 30 εταιρείες που εμπλέκονται σε εμπόριο διπλής χρήσης, και επιπλέον 75 άτομα και οντότητες που διατηρούν δεσμούς με το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη συμφώνησαν στην επέκταση της νομικής βάσης των κυρώσεων, ώστε να καλύπτουν και τις υβριδικές απειλές από τη Ρωσία. Μεταξύ των μέτρων είναι η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε στόλους που καταστρέφουν υποθαλάσσιες υποδομές, όπως καλώδια, ενώ άλλες 20 οντότητες προστίθενται στον σχετικό κατάλογο.

Στο πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις σε δικαστές και εισαγγελείς που συμμετείχαν σε υποθέσεις κατά των Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά και Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος απεβίωσε σε φυλακή της Αρκτικής το 2023. Τέλος, συμφωνήθηκε απαγόρευση εξαγωγής χημικών προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή πυραύλων, ενισχύοντας τη συνολική πίεση προς τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας