Μενού Ροή
Η Ρωσία κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας

Για 12ο συνεχόμενο μήνα , η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, με τους όγκους να αυξάνονται κατά 30% από πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα διυλιστήρια συνέχισαν να εξαργυρώνουν αποστολές με έκπτωση, ενώ οι προμήθειες από τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο σε υψηλότερες τιμές.Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία, οι οποίες περιλαμβάνουν προμήθειες που αποστέλλονται μέσω αγωγών και θαλάσσης, ήταν 9,26 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι τον περασμένο μήνα/ 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα , σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων. Αποστολές βέβαια χαμηλότερες από τα 2,55 εκατομμύρια bpd του Μαρτίου και το ρεκόρ τον Ιούνιο του 2023 στα 2,56 εκατομμύρια bpd.

Τον Απρίλιο, η Ρωσία μείωσε την προσφορά αργού κατά 150.000 bpd σε 9,3 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της IEA για την αγορά πετρελαίου. Αυτό ήταν ακόμη 200.000 bpd πάνω από τον στόχο παραγωγής που είχε συμφωνήσει με άλλους μεγάλους παραγωγούς. Οι ετήσιες εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 17% από πέρυσι σε 37,79 εκατομμύρια τόνους, ή περίπου 2,28 εκατομμύρια bpd, αποτελώντας το 21% των συνολικών εισαγωγών στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν ο τελευταίος μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας τον Απρίλιο του 2023, ήταν 6,34 εκατομμύρια τόνοι ή 1,54 εκατομμύρια bpd, μειωμένες κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Σαουδική Αραβία είχε αυξήσει την τιμή πώλησης του πετρελαίου στην Ασία τον Απρίλιο στα 1,70 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι, από 1,50 δολάρια προηγουμένως. Οι εισαγωγές από τη Μαλαισία, βασικό κόμβο μεταφόρτωσης πετρελαίου από το Ιράν και τη Βενεζουέλα και την τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών, διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σταθερές από έτος σε έτος σε περίπου 980.000 bpd.

Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters,εξέφρασε ορισμένες ανησυχίες για τις μεταφορτώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία αυτόν τον μήνα, σημειώνοντας ότι η ικανότητα του Ιράν να μεταφέρει το πετρέλαιο του εξαρτάται από παρόχους υπηρεσιών που εδρεύουν στη Μαλαισία, με το πετρέλαιο να μεταφέρεται κοντά στη Σιγκαπούρη και σε όλη την περιοχή.

Τα στοιχεία της Δευτέρας κατέγραψαν επίσης 0,19 εκατομμύρια τόνους εισαγωγών από τη Βενεζουέλα, ανεβάζοντας τον όγκο από το έτος σε 0,92 εκατομμύρια τόνους, ή 55.000 bpd, εν μέσω προσωρινής χαλάρωσης των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Καράκας. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν εκ νέου τον περασμένο μήνα αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο απέτυχε να εκπληρώσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Το τελωνείο δεν κατέγραψε εισαγωγές από το Ιράν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας