Μενού Ροή
Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν εν μέσω αβεβαιότητας για την τύχη του προέδρου του Ιράν, της υγείας του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται έντονα ανοδικά τη Δευτέρα, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στις μεγάλες παραγωγικές χώρες, μετά την συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου και την ακύρωση του ταξιδιου του διάδοχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην Ιαπωνία, επικαλούμενος προβλήματα υγείας του βασιλιά.

Το Brent σημείωσε άνοδο 32 σεντς, ή 0,4%, στα 84,30 δολάρια το βαρέλι στις 02:40 GMT, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 5 σεντς στα 80,11 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε τα 80,23 δολάρια νωρίτερα, το υψηλότερο από την 1η Μαΐου.

Ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι συνετρίβη την Κυριακή, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι. Οι ελπίδες σβήνουν ότι ο Ραΐσι και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν επέζησαν από τη συντριβή σε ορεινό έδαφος και παγωμένο καιρό, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος τη Δευτέρα, αφού οι ομάδες έρευνας εντόπισαν τα συντρίμμια.

Την ίδια στιγμή, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα, λόγω ενός προβλήματος υγείας με τον βασιλιά Σαλμάν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Yoshimasa Hayashi.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή μετέδωσε ότι ο 88χρονος βασιλιάς Σαλμάν θα υποβληθεί σε θεραπεία για φλεγμονή των πνευμόνων.

«Αν η υγεία του πατέρα υποβαθμίζεται, προσθέτει στο στρώμα της αβεβαιότητας που ήδη περιφέρεται στις ενεργειακές αγορές σήμερα το πρωί μετά την είδηση ότι ο Ιρανός Πρόεδρος αγνοείται», δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets, Tony Sycamore.

Πρόσθεσε ότι οι τιμές του WTI ενδέχεται να ανακάμψουν περαιτέρω στα 83,50 δολάρια αφού ανέβηκαν πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών των 80,02 δολαρίων.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι εκεί έξω για να συμβεί αυτό, περισσότερο όταν λάβετε υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια, της μείωσης των καταθέσεων και της αγοράς απούλητων κατοικιών», είπε ο Sycamore.

Το Brent είχε σημείωσε άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα κατά περίπου 1%, την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε τρεις εβδομάδες, ενώ ο WTI αυξήθηκε 2% λόγω βελτιωμένων οικονομικών δεικτών από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.

«Η αγορά πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη σε εύρος τιμών και χωρίς νέο καταλύτη, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε για σαφήνεια σχετικά με την πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτό το εύρος», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, μαζί αποκαλούμενοι OPEC+, έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν την 1η Ιουνίου.

«Η αγορά εμφανίζεται επίσης όλο και πιο μουδιασμένη στις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, πιθανότατα λόγω του μεγάλου όγκου της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που έχει ο ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Πάτερσον.

Ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής στο MST Marquee, είπε ότι η αγορά και η βιομηχανία έχουν ήδη συνηθίσει την ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στον ενεργειακό τομέα.

«Η συνέχεια στη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται ανεξάρτητα από αυτό το ζήτημα υγείας», πρόσθεσε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουάσιγκτον εκμεταλλεύτηκε την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, λέγοντας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι αγόρασε 3,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα 79,38 δολάρια το βαρέλι για να βοηθήσει στην αναπλήρωση του Στρατηγικού της Αποθέματος Πετρελαίου μετά από μια μαζική πώληση από το απόθεμα το 2022.
Υποστηρίζοντας την αγορά την περασμένη εβδομάδα, οι ενδείξεις χαλάρωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την αξία του δολαρίου και να κάνουν το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας