Μενού Ροή
Ο ΙΕΑ υποβαθμίζει τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου για φέτος

Την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης σε πετρέλαιο το 2024 περιόρισε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), διευρύνοντας περαιτέρω το χάσμα μεταξύ αυτού και του ΟΠΕΚ όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης «μαύρου χρυσού» για φέτος.

Η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων εκτιμάται ότι τα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, περίπου 140.000 βαρέλια λιγότερα από ό,τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι, προχωρώντας σε μείωση των προβλέψεών της για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η αναθεώρηση του outlook αντανακλά τη συρρίκνωση της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο στις πλούσιες χώρες σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το 2023.

Ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεση για το πετρέλαιο ανέφερε ότι η χαμηλότερη πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου το 2024 συνδέεται με την υποτονική βιομηχανική δραστηριότητα και τον ήπιο χειμώνα που εξαντλεί την κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, ιδίως στην Ευρώπη, όπου η μείωση του μεριδίου των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων ήδη υποβαθμίζει την κατανάλωση.

«Σε συνδυασμό με τις αδύναμες παραδόσεις ντίζελ στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του έτους, αυτό ήταν αρκετό για να ανατρέψει τη ζήτηση πετρελαίου του ΟΟΣΑ το πρώτο τρίμηνο σε συρρίκνωση», δήλωσε ο ΙΕΑ. Η πρόβλεψη του ΙΕΑ για αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης το 2025 κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως – ελαφρώς υψηλότερη από την προηγούμενη εκτίμησή της – είναι πλέον οριακά υψηλότερη από την πρόβλεψή της για φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν από το υψηλό έξι μηνών (πάνω από τα 91 δολάρια/βαρέλι στις αρχές Απριλίου) σε περίπου 83 δολάρια/βαρέλι καθώς οι ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή υποχώρησαν και το πιο ήπιο μακροοικονομικό κλίμα επηρέασε τις τιμές.

Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για την κατανάλωση πετρελαίου είναι χαμηλότερες από αυτές άλλων φορέων του κλάδου, όπως οίκους συναλλαγών ή τράπεζες της Wall Street. Οι κολοσσοί των εμπορευμάτων, όπως η Gunvor Group και η Trafigura Group, προβλέπουν αύξηση της ζήτησης πιο κοντά στα 1,4 ή 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος. 

Ο ΟΠΕΚ έχει εκτιμήσει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 1,85 εκατομμύρια bpd για το επόμενο έτος.

Το κατά πόσον η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι υγιής θα απασχολήσει πιθανότατα κατά κύριο λόγο τη συνάντηση των υπουργών του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη την 1η Ιουνίου για να χαράξουν την πολιτική παραγωγής για το υπόλοιπο του έτους.

Το επόμενο έτος, η αγορά φαίνεται πιο ισορροπημένη συνολικά. Ακόμα κι αν οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ παραμείνουν σε ισχύ, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,8 mb/d σε σύγκριση με την πιο μέτρια ετήσια αύξηση των 580 kb/d φέτος.

Η συνάντηση του Ιουνίου μπορεί επίσης να εξετάσει προσεκτικά τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ως δείκτη για τη λεπτή πράξη εξισορρόπησης της παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς πετρελαίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας