Μενού Ροή
Άδειες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράκ από κινεζικές εταιρείες

Άδειες για την εξερεύνηση πέντε κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράκ κέρδισαν κινεζικές εταιρείες το Σάββατο σε έναν γύρο αδειοδότησης για εξερεύνηση υδρογονανθράκων που είχε ως κύριο στόχο την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου.

Μια ιρακινή κουρδική εταιρεία ανέλαβε επίσης δύο από τα 29 έργα στον τριήμερο γύρο αδειοδότησης στο κεντρικό, νότιο και δυτικό Ιράκ, το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει ένα υπεράκτιο τμήμα εξερεύνησης στα ύδατα του Αραβικού Κόλπου της χώρας.

Το Ιράκ στοχεύει να δελεάσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αναπτύξει τον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς προσπαθεί να αυξήσει την τοπική παραγωγή πετροχημικών και να τερματίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το γειτονικό Ιράν που είναι επί του παρόντος το κλειδί για την παραγωγή ενέργειας.

Περισσότερες από 20 εταιρείες προκρίθηκαν για τον γύρο αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών, κινεζικών, αραβικών και ιρακινών ομίλων.

Συγκεκριμένα, δεν εμπλέκονταν αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου, ακόμη και μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά με εκπροσώπους αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα.

Ενδιαφέρον από Κίνα

Ο Όμιλος Zhongman Petroleum and Natural Gas (ZPEC) απέκτησε τη βόρεια επέκταση του κοιτάσματος της Ανατολικής Βαγδάτης, στη Βαγδάτη, και το κοίτασμα Μέσης Ευφράτη που εκτείνεται στις νότιες επαρχίες Najaf και Karbala, όπως δήλωσε το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου.

Η κινεζική United Energy Group Ltd κέρδισε μια προσφορά για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Al-Faw στη νότια Βασόρα, ενώ η ZhenHua κέρδισε μια προσφορά για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Qurnain του Ιράκ στη συνοριακή περιοχή Ιράκ-Σαουδικής Αραβίας και η Geo-Jade κέρδισε μια προσφορά για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Zurbatiya του Ιράκ στην Wasit.

Η ιρακινή κυβέρνηση θέλει τα έργα να παράγουν αρκετό φυσικό αέριο, έτσι ώστε να μπορεί να τερματίσει τις εισαγωγές.

“Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για εξαγωγές (φυσικού αερίου). Θέλουμε να είμαστε αυτάρκεις”, είπε ο Αλ-Αμρί στο Reuters.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, είχε κάποτε στόχο να γίνει αντίπαλος του αραβικού βασιλείου του Κόλπου με παραγωγή πάνω από το ένα δέκατο της παγκόσμιας ζήτησης, σημειώνει το Reuters.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του πετρελαϊκού τομέα της έχει παρεμποδιστεί από τους όρους των συμβάσεων που θεωρούνται δυσμενείς από πολλές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις και την πολιτική παράλυση.

Η αυξανόμενη εστίαση των επενδυτών τα τελευταία χρόνια σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης επηρέασε σημαντικά την κατάσταση.

Δυτικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Exxon Mobil Corp και η Royal Dutch Shell Plc έχουν αποχωρήσει από μια σειρά έργων στο Ιράκ, ενώ οι κινεζικές εταιρείες διευρύνουν σταθερά το αποτύπωμά τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας