Μενού Ροή
Κύπρος: Ίσως στο 50% η μείωση του φόρου στα καύσιμα

Μέχρι την τελευταία στιγμή θα σβήνουν και θα γράφουν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών για τα νέα μέτρα συγκράτησης της ακρίβειας.

Η πρόταση του αρμόδιου υπουργείου, που θα υποβληθεί αύριο Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά εκκρεμούν κάποιες επί μέρους αποφάσεις.

Όπως ήδη έγραψε ο «Φ», έχει κλειδώσει η συνέχιση της κλιμακωτής επιδότησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τον Ιούνιο. Το ισχύον μέτρο εκπνέει τέλος του μήνα και θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες, με κόστος €45 εκατ.

Εκκρεμεί η συνέχιση ή όχι της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, η οποία λήγει στις 3 Μαρτίου. Κατά τους τεχνοκράτες, τα δεδομένα δεν φαίνεται να δικαιολογούν συνέχιση του μέτρου, το δημοσιονομικό κόστος του οποίου τους τρεις τελευταίους μήνες ανέρχεται στα €21.8 εκατ. Η δε μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκπνέει τέλος Μαρτίου, με δημοσιονομικό κόστος €4 εκατ.

Οι τιμές των καυσίμων αυτή την περίοδο είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν την εφαρμογή του μειωμένου φόρου στις 2 Νοεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με ανάλυση του «Φ», η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων σήμερα, σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε τέθηκε εκ νέου σε ισχύ το μέτρο, είναι κατά 10.7 σεντ το λίτρο πιο χαμηλή (-6.9%), η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι πιο χαμηλή κατά 14.8 σεντ το λίτρο (-8.7%) και του πετρελαίου θέρμανσης είναι πιο χαμηλή κατά 11.7 σεντ το λίτρο (-9.5%).

Με βάση το δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση με τις πιο χαμηλές τιμές στην αμόλυβδη βενζίνης και το πετρέλαιο κίνησης και στην 8η θέση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εάν επανέλθει ο κανονικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, η χώρα μας θα είναι στην 5η θέση με τις πιο χαμηλές τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη, στην 8η θέση στο πετρέλαιο κίνησης και στη 10η θέση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ίσως στο 50% η έκπτωση

Εξετάζεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο το μέτρο να συνεχιστεί αλλά στο 50% της μείωσης. Χθες, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Αλφα, δήλωσε πως αξιολογείται η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και επισήμανε πως συνυπολογίζεται και η πολιτική για την πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας πως η όποια παράταση του μέτρου θα έρχεται σε σύγκρουση με την επικείμενη επιβολή πράσινου φόρου στα καύσιμα.

Σε σχέση με τη συνέχιση του μηδενικού ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, η απόφαση θα ληφθεί αργότερα, καθώς το μέτρο εκπνέει μεταξύ τέλος Απριλίου και τέλος Μαΐου.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας