Μενού Ροή
Citigroup: Η γεωπολιτική θα καθορίσει εάν το πετρέλαιο θα βυθιστεί κάτω από τα 50 δολ. ή θα εκτοξευθεί στα 70 δολ.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η γεωπολιτική θα καθορίσει την επόμενη κίνηση της τιμής του Brent, είτε προς τα 70 δολάρια το βαρέλι, είτε προς τα 50 δολάρια, όπως τονίζει η Citigroup. Η ροή ειδήσεων για συνομιλίες και συμφωνίες, μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν και Ρωσίας-Ουκρανίας, οι κινήσεις του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν, οι κυρώσεις της ΕΕ και οι αναφορές στο τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση του Ιουνίου, αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς που καθόρισαν τις κινήσεις των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα. Και η γεωπολιτική θα συνεχίσει να αποτελεί τον «οδηγό» για το Brent, όπως επισημαίνει.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα σε νέα ανάλυση της για το πετρέλαιο, το Brent διαπραγματεύτηκε στην περιοχή των 60-66 δολαρίων έως τώρα τον Μάιο, επηρεασμένο από δασμούς και γεωπολιτικούς καταλύτες, με τα νέα για τις ΗΠΑ-Ιράν και Ρωσία-Ουκρανία να συνεχίζουν να κυριαρχούν.

Στις αρχές Μαΐου, το πετρέλαιο υποχώρησε καθώς ο ΟΠΕΚ+ εξέπληξε τις αγορές με την απόφαση να χαλαρώσει περαιτέρω περικοπές παραγωγής πετρελαίου κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα από τον Ιούνιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο λόγω της αισιοδοξίας για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, αλλά αποδυναμώθηκε αφού οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν φάνηκαν να προχωρούν πιο γρήγορα, ο Τραμπ επισκέφθηκε τη Μέση Ανατολή και έκλεισε συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, και οι αγορές περίμεναν μια πιθανή συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία καθώς και μια τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Πούτιν, η οποία τελικά φάνηκε να δείχνει μικρή κίνηση προς μία συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το CNN ανέφερε ότι σύμφωνα με νέες πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το Ισραήλ ενδέχεται να σχεδιάζει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, η οποία οδήγησε σε ράλι την Τετάρτη σχεδόν στα 67 δολάρια, πριν υποχωρήσει κάτω από τα 65 δολάρια. Αυτό υπενθύμισε στην αγορά ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα ανοδικό σενάριο για το πετρέλαιο, όπου οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν θα αποτύχουν και θα αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ έναντι του Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει έναν οριακό κίνδυνο η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν να πληγούν έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα περίπου.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε επίσης να ερμηνευτεί ως άσκηση πίεσης στο Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - «κλιμάκωση για αποκλιμάκωση» - ακόμη και όταν ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να επιθυμεί να διατηρήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου και της βενζίνης σε χαμηλά επίπεδα, όπως σημειώνει η Citi. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε τις πιθανότητες να στρέφονται προς μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, αλλά σημειώστε τους αμφίδρομους κινδύνους που εξαρτώνται από τη γεωπολιτική»., επισημάνει χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ, όπως προσθέτει, η πρόσφατη κλιμάκωση των κυρώσεων των ΗΠΑ συνέχισε να διαβρώνει την κινεζική αγορά ιρανικού πετρελαίου, με τα πετρελαιοφόρα να ακινητοποιούνται στα ανοικτά των ακτών της Κίνας, ουσιαστικά μετατρέποντάς τα σε πλωτές αποθήκες.

Στη συνέχεια, η τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Πούτιν έληξε με ανησυχίες στην αγορά ότι η Ρωσία παρέμεινε απρόθυμη να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Η Citi πιστεύει ότι μια τελική ειρηνευτική συμφωνία είναι ακόμα πιθανή, με την πρώτη συνάντηση μετά από τρία χρόνια να πραγματοποιείται μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο ρυθμός και τα εμπόδια υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο ακόμα. Τα δύο μέρη προετοιμάζουν τώρα τα ανεξάρτητα μνημόνια ειρηνευτικής συμφωνίας τους, τα οποία θα προσπαθήσουν να συγκλίνουν αργότερα, κάτι θα μπορούσε να παραμείνει δύσκολο. Εντωμεταξύ, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν μειωθεί ελαφρώς τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με ορισμένα πρόσφατα γεωπολιτικά περιστατικά Ρωσίας-Εσθονίας στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ η παρακολούθηση ρωσικών δεξαμενόπλοιων έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη σύμφωνα με το BNEF.

Επιπλέον, οι εντάσεις στη Λιβύη παραμένουν υψηλές, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της χώρας εξακολουθούν να κινδυνεύουν να διαταραχθούν στο μέλλον.

Εντωμεταξύ, στις αρχές Ιουνίου θα δούμε μια ακόμη ένδειξη του ΟΠΕΚ+ για το πόση προσφορά σκοπεύει να επαναφέρει τον Ιούλιο, τονίζει η Citi. Πάντως, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν βουτιά χθες, μετά από αναφορές ότι ο ΟΠΕΚ+ συζητά νέα αύξηση της παραγωγής για τον Ιούλιο, με την αύξηση κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα να  είναι μεταξύ των επιλογών που συζητούνται, αν και δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία. Αυτό πυροδότησε ανησυχίες ότι η παγκόσμια προσφορά θα μπορούσε να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης. Τα futures του Brent υποχώρησαν κατά περίπου 1,5%, στα 63,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate μειώθηκε επίσης περίπου 1,5%, στα 60,66 δολάρια. Το βασικό σενάριο της Citi ωστόσο παραμένει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τα επίπεδα του Ιουνίου αμετάβλητα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αλλά μια ακόμη αύξηση θα μπορούσε να ασκήσει ξανά πίεση στην αγορά στέλνοντας το πετρέλαιο στα χαμηλά των 50 δολαρίων/βαρέλι ή και ακόμη χαμηλότερα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας