Μενού Ροή
OEB
Κύπρος - Ιδιώτες παραγωγοί: Καταστροφικός για την αγορά ηλεκτρισμού ο σχεδιασμός ΑΔΜΗΕ για διασύνδεση

Ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού Κύπρου (με συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μέλος της ΟΕΒ), με χθεσινή του ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι τάσσεται υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ευρώπης, «με τρόπο, όμως, που θα εξασφαλίσει και την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρισμού, θα ενισχύει την ανταγωνιστική αγορά στην Κύπρο και να προσφέρει οφέλη στους καταναλωτές και την οικονομία τηςχώρας, προσφέροντας και γεωπολιτική αξία στον τόπο».

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο «κανένα από τα πιο πάνω κριτήρια δεν πληρούνται, αν γίνει αποδεκτός ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ για τον Great Sea Interconnector, όπως δείχνουν τα συμπεράσματα της μελέτης και οι βασικές παραδοχές που γίνονται για να καταστεί βιώσιμος ο αγωγός, με βάση όσα γίνονται γνωστά».

Ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού εκφράζει έντονη ανησυχία και προβληματισμό για τις προθέσεις του ΑΔΜΗΕ (φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης), ανησυχία που ενισχύεται, όπως αναφέρει, και από την απουσία διαφάνειας.

Ο σύνδεσμος προειδοποιεί ότι «εάν γίνει αποδεκτός ο σχεδιασμός του ΑΔΗΜΕ για τον Great Sea Interconnector, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια την Κύπρο σε σοβαρά ενεργειακά αδιέξοδα και αφόρητες οικονομικές επιβαρύνσεις, με καταλυτικές επιπτώσεις για την οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου. Θα οδηγήσει σε στραγγαλισμό της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού (συμβατικής και ΑΠΕ) τόσο από την ΑΗΚ όσο και από ιδιωτική πρωτοβουλία».

Προσθέτει ότι «ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ για  τον Great Sea Interconnector περιέχει πολλές εξαιρετικά προβληματικές παραδοχές (τεχνικές και εμπορικές). Το κράτος πρέπει να μελετήσει σοβαρά και αντικειμενικά τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, με την συμβολή ανεξάρτητων και αμερόληπτων εμπειρογνωμόνων».

Σχολιάζοντας το βασικό συμπέρασμα της προκαταρκτικής μελέτης που ετοίμασε η εταιρεία Exergia για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ για αναμενόμενη μείωση 30% στο κόστος του ηλεκτρισμού στην Κύπρο μετά τη λειτουργία του καλωδίου, ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού υποστηρίζει ότι στη μελέτη «αγνοούνται τα οφέλη από την εισαγωγή φυσικού αερίου, που θα επιφέρει αισθητές μειώσεις στο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού και μείωση των σημαντικών ποινών για ρύπους. Σημειώνουμε ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα, η εισαγωγή φυσικού αερίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι η λειτουργία του Great Sea Interconnector.  Επίσης, μεταξύ άλλων, αγνοεί την μείωση κόστους παραγωγής από την επικείμενη λειτουργία δύο πρόσθετων συμβατικών μονάδων παραγωγής (6η Μονάδα ΑΗΚ και ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός PEC), με χρήση φυσικού αερίου. Αγνοεί επίσης τη μείωση που θα επιφέρει η περαιτέρω αξιοποίηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ».

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται μέσω της ανακοίνωσης για τον όρο που ακούγεται ότι περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό για τη διασύνδεση «για τη σταθερή εισαγωγή ηλεκτρισμού μέχρι και 500ΜW αδιάκοπα, όλο το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει όχι μείωση, αλλά αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού, αφού ο καταναλωτής θα καταβάλλει το κόστος όλων των υφιστάμενων παγίων (σ.σ. για υφιστάμενες επενδύσεις – υποδομές), μάλιστα επαυξημένο, αφού δεν θα αποσβένεται με τη διάθεση παραγωγής τους περίπου 8 μήνες τον χρόνο που η κατανάλωση είναι κάτω των 500 ΜW».

Κατά τον ΣΑΕ «ακραία προκλητική και απαράδεχτη είναι και η πρόβλεψη – απαίτηση ΑΔΜΗΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή ο Κύπριος καταναλωτής (νοικοκυριά, εμπόριο, βιομηχανία, γεωργία κ.τ.λ.), πρέπει να ξεκινήσει να χρεώνεται για τη χρήση του Great Sea Interconnector από σήμερα, ενώ το έργο θα λειτουργήσει, αν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, το 2030. Ακραία προκλητική και καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου» προστίθεται, «είναι και η ρυθμιστική απόφαση για να πληρώσει ο Κύπριος καταναλωτής κατά 63% τουλάχιστον, την κατασκευή και λειτουργία του έργου».

Και τονίζει στη συνέχεια το εξής: «Στην πραγματικότητα, ο Great Sea Interconnector, όπως προτείνεται από τον ΑΔΜΗΕ, έχει ως στρατηγικό στόχο την άνευ κόστους εξυπηρέτηση του ίδιου του ΑΔΜΗΕ και εξυπηρέτηση συμφερόντων των παραγωγών στην Ελλάδα, ώστε μέσω του ηλεκτρικού αγωγού να διοχετεύει στην Κύπρο τα περισσεύματα παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, όπου το δυναμικό παραγωγής αυξάνεται συνεχώς».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση κατά πόσο η επένδυση στην αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες) είναι ή όχι πιο συμφέρουσα επιλογή από την κατασκευή και λειτουργία του καλωδίου, ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού θεωρεί ότι «είναι παραπλανητικό το επιχείρημα πως ο κόστους €2 δις Great Sea Interconnector, με τους οικονομικούς, τεχνικούς και εμπορικούς όρους που προτείνει, θα είναι πιο οικονομική λύση από την «εναλλακτική», όπως την παρουσιάζει λύση, για υποδομές αποθήκευσης 3 GWh.  Σε μια τέτοια σύγκριση, πρέπει να αναφερθεί ότι το κόστος αποθήκευσης, με σημερινές τιμές (που μειώνονται συνεχώς), θα είναι €0,75 δις».

Ουσιαστικά, καταλήγει ο σύνδεσμος, «ο ΑΔΜΗΕ με τον προτεινόμενο σχεδιασμό προτείνει να γίνει ο ίδιος κύριος προμηθευτής ηλεκτρισμού στην Κύπρο, από πηγές παραγωγής της Ελλάδας και μετατροπή της παραγωγής της Κύπρου (συμβατικής και ΑΠΕ) σε εφεδρική, για να συμπληρώνει τις ανάγκες. Αυτό σημαίνει χρεωκοπία της τοπικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της ΑΗΚ, καταστροφή των επενδύσεων, εκμηδενισμό της αξίας της επένδυσης των € 700 εκατ. για  τερματικό φυσικού αερίου και το κυριότερο: Παραχώρηση της ενεργειακής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χέρια του ΑΔΜΗΕ. Για την Κύπρο, εκείνο που μένει είναι ένα υπολογιζόμενο πρόσθετο κόστος €120 εκατ. ετήσια για εξασφάλιση της ενεργειακής εφεδρείας της Κύπρου, που θα προστεθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας