Μενού Ροή
Κύπρος: Σε μια κλωστή η ηλεκτροδότηση – Οριακή η επάρκεια λόγω κατανάλωσης και βλαβών

Τον κίνδυνο σοβαρού ελλείμματος ηλεκτρικής ενέργειας και αποσύνδεσης χιλιάδων καταναλωτών από το δίκτυο ηλεκτρισμού, μέσα σε συνθήκες αφόρητου καύσωνα, αντιμετώπισε η χώρα το τελευταίο 48ωρο και εν μέρει εξακολουθεί να αντιμετωπίζει.

Στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) αναγραφόταν χθες ότι η μέγιστη ικανότητα συμβατικής παραγωγής (από την ΑΗΚ) ήταν 942 μεγαβάτ (MW) και η πρόβλεψη για την κατανάλωση αργά το απόγευμα και το βράδυ της Πέμπτης ξεπερνούσε τα 920 μεγαβάτ, με μεγάλη πιθανότητα η κατανάλωση ηλεκτρισμού να υπερβεί την παραγωγή.

Και όντως, γύρω στις 7 το απόγευμα χθες, η κατανάλωση ηλεκτρισμού από τις μονάδες της ΑΗΚ (καθώς μετά τη 1 μ.μ. άρχισε η μεγάλη μείωση στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά) είχε ανέλθει στα 973 μεγαβάτ. Αυτό που απέτρεψε την υστάτη τις εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την ταλαιπωρία χιλιάδων καταναλωτών ήταν η εσπευσμένη λειτουργία μίας μονάδας 120 μεγαβάτ στο Βασιλικό, η οποία έσωσε το σύστημα, τους αρμόδιους και τους καταναλωτές από περιπέτειες.

Από το βράδυ της Τετάρτης, ΑΗΚ, Διαχειριστής Μεταφοράς, ΡΑΕΚ και Υπουργείο Ενέργειας γνώριζαν πως πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να καλυφθούν την Πέμπτη οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό, δεδομένων των συνθηκών αφόρητου καύσωνα που επικρατούσαν και την εκτόξευση της κατανάλωσης ρεύματος, αλλά και την αδυναμία της ΑΗΚ να αξιοποιήσει όλες τις γεννήτριες της, είτε γιατί κάποιες περνούν αυτό το διάστημα από συντήρηση (καθώς περίμεναν καύσωνες τον Ιούλιο και όχι αρχές Ιουνίου), είτε γιατί είναι παροπλισμένες λόγω βλαβών.

Μέσα σε δραματικές συνθήκες, καθώς διαφαινόταν ότι ήταν αναπόφευκτες οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές, λόγω έλλειψης επάρκειας παραγωγής αλλά και για να προστατευθεί το σύστημα από πολύ σοβαρότερα προβλήματα, κηρύχθηκε συναγερμός και καταβλήθηκαν έντονες προσπάθειες ώστε να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα 3 στο Βασιλικό. Μετά από πολλές προσπάθειες των τεχνικών της ΑΗΚ και αφού χρειάστηκαν πολλές δοκιμές για τον συγχρονισμό της μονάδας, νωρίς το απόγευμα χθες κατέστη δυνατή η σύνδεση της μονάδας στο δίκτυο και η αύξηση της ικανότητας παραγωγής κατά 120 μεγαβάτ.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στον σταθμό Δεκέλειας, όπου σχεδόν όλες οι Μονάδες Εσωτερικής Καύσης είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών. Από τις έξι μονάδες ΜΕΚ (ισχύος 17,5 μεγαβάτ έκαστη) λειτουργεί μόνο η μία. Και από τους έξι (πεπαλαιωμένους) ατμολέβητες (60 μεγαβάτ ο καθένας) δουλεύουν οι τέσσερις. Παρόλα αυτά, η ελλειμματική έστω παραγωγή από τη Δεκέλεια εξασφαλίζει την αναγκαία ευστάθεια του συστήματος και αποτρέπει πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και οι ελπίδες για σταθεροποίηση εναποτίθενται στην αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες. Σε περίπτωση πρόσθετης βλάβης σε κάποια γεννήτρια σήμερα, θα προκύψει ανάγκη διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Γύρω στις 12.45 μ.μ. χθες η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά είχε ανέλθει στα 485 μεγαβάτ. Ωστόσο, παρά την ηλιοφάνεια έως αργά το απόγευμα, στις 6.30 μ.μ. η ενέργεια από φωτοβολταϊκά είχε πέσει στα 100 μεγαβάτ, ενώ την ίδια ώρα η συνολική κατανάλωση ρεύματος ήταν στα 1.033 μεγαβάτ. Η χθεσινή περιπέτεια επιβεβαιώνει τη σοβαρή αδυναμία του συστήματος να λειτουργήσει ομαλά -και οικονομικά αποδοτικά- σε συνθήκες μεγάλης παραγωγής πράσινου ηλεκτρισμού, χωρίς συστήματα αποθήκευσης.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας