Μενού Ροή
manos manousakis
Μ. Μανουσάκης: Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο θα ευθυγραμμιστεί με τις τιμές της Ευρώπης, μόνο όταν το σύστημα είναι διασυνδεδεμένο

   Τα αποτελέσματα της μελέτης κόστους - οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι μακράν πιο συμφέρον για τους καταναλωτές της Κύπρου, το νησί να είναι διασυνδεμένο με το ευρωπαϊκό σύστημα.

   Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε συνέχεια της παρουσίασης της μελέτης από την διοίκηση του διαχειριστή και πρόσθεσε:

   Το αποτέλεσμα που προκύπτει, είναι ότι ο Κύπριος καταναλωτής, ένα μέσο νοικοκυριό δηλαδή που καταναλώνει για παράδειγμα 5mWh τον χρόνο, θα έχει μία εξοικονόμηση τουλάχιστον 400 ευρώ ετησίως στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

   Πιο συγκεκριμένα, αυτό που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής κατά την 5ετία κατασκευής του έργου (συνολικά 150 ευρώ), θα υπερκαλυφθεί ήδη από το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης, γεγονός που μαρτυρά πως το έργο θα είναι πραγματικά ωφέλιμο».

   Ερωτηθείς σχετικά με την μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στο έργο, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε πως «για εμάς, θα είναι πολύ θετικό η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι μέτοχος στο έργο, γιατί προφανώς η κατασκευή του θα διευκολυνθεί και η πολιτική στήριξη θα βοηθήσει, ούτως ώστε το έργο να κατασκευαστεί ομαλότερα». Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει και ένα δευτερογενές όφελος, καθώς ως μέτοχος η Κυπριακή Δημοκρατία θα απολαμβάνει και τα έσοδα του έργου, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να μειώσει περαιτέρω τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

   Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των δυο χωρών, να ξεκινήσει η επιβολή ρυθμιστικού τέλους στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά την κατασκευαστική περίοδο, ο κ. Μανουσάκης εξήγησε ότι σε κάθε ηλεκτρική διασύνδεση που γίνεται, η ανάκτηση των δαπανών γίνεται από την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου.

   «Έχουμε υλοποιήσει επτά ηλεκτρικές διασυνδέσεις τα τελευταία 6,5 χρόνια στην Ελλάδα και αυτός είναι ο τρόπος που ανακτάται το έσοδο» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό γίνεται επειδή τα έργα έχουν μεγάλο κόστος, εκτίθεται ο Διαχειριστής σε πολύ μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες και πρέπει να έχει μία στήριξη παράλληλα με τα δανειακά κεφάλαια που παίρνει, προκειμένου να έχει την πιστοληπτική ικανότητα να συνεχίσει τα έργα.

   Κατά τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πόσο θα είναι το κόστος αυτό. «Όταν λέμε ότι είναι ένα κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό της τάξης των 30 ευρώ το χρόνο, για να γίνει ένα έργο το οποίο θα έχει 400 ευρώ τον χρόνο όφελος και άρα η απόσβεσή του θα γίνει μέσα στον πρώτο χρόνο, νομίζω ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα αποτελέσει αγκάθι στη δική μας σχέση με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου», ανέφερε.

   Σε ερώτηση σχετικά με το μέλημα της κυπριακής κυβέρνησης να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, και από την παρουσίαση της μελέτης γίνεται κατανοητό «ότι ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου θα ευθυγραμμιστεί με αυτό που βλέπουμε να γίνεται στις τιμές της Ευρώπης, είναι το σύστημα να είναι διασυνδεδεμένο».

   Επισήμανε τέλος, ότι πέραν των τεχνικών ζητημάτων, οι παραγωγοί ενέργειας προφανώς θα εκτεθούν στον ανταγωνισμό του ευρωπαϊκού συστήματος. «Αυτό σίγουρα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας