Μενού Ροή
logariasmoi revmatos
Πράσινα τιμολόγια: ΔΕΗ και Φυσικό Αέριο στήνουν ανάχωμα στις αυξήσεις

Κομβικό ρόλο στην ανάσχεση του κύματος αυξήσεων, που έφερε σε ένα μεγάλο αριθμό των “πράσινων τιμολογίων” η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα το Μάιο “έπαιξαν” ΔΕΗ και Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Κι αυτό την ώρα που οι περισσότεροι προμηθευτές στις τιμές που ανακοίνωσαν έδωσαν σημαντικές αυξήσεις, που έφταναν έως και το 70%.

Άλλωστε, με την εκτίναξη κατά 35% της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, λόγω πιο περιορισμένης συμμετοχής των ΑΠΕ, πολλοί προμηθευτές επέλεξαν να μετακυλήσουν το σχετικό κόστος στη λιανική εν μέσω μιας έντονα αυξητικής συγκυρίας στην χονδρική αγορά.  Σε σχέση με τον Μάιο, η αγορά έκλεισε με μέση τιμή στα 81,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 60,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Απρίλιο.

Έτσι η μέση τιμή για τον μήνα που διανύουμε είναι 15 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 45% σε σχέση με τον Μάιο. Τον προηγούμενο μήνα ήταν 10,3 λεπτά ανά kWh.  Συγκριτικά, τον Μάιο οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 9,5 και 10,96 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, ακόμη και το πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο τον Ιούνιο είναι ακριβότερο από το πιο ακριβό πράσινο προϊόν τον Μάιο.

Εκτίναξη τη Δευτέρα στη χονδρική αγορά

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι τάση είναι διαμορφωνόμενη από τον καιρό και τις ισορροπίες στο μίγμα. Έτσι, για σήμερα Δευτέρα η τιμή στην Αγορά της Επόμενης Μέρας, όπως διαμορφώθηκε, χθες, εκτινάχθηκε κατά 129,3% στα 119,27 ευρώ/MWh. Βέβαια ανάλογα “εκρηκτικό” ήταν το κλίμα αυξήσεων στη χονδρική αγορά σε όλη την Ευρώπη, με τη Γαλλία να έχει άνοδο 446,6% αλλά με τιμή στα 27,74 ευρώ/MWh. Είναι προφανές ότι το “πέρασμα” από τις χαμηλές τιμές του Σαββατοκύριακου έφερε το αποτέλεσμα αυτό. Στην, δε, Ελλάδα, η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα για σήμερα, που έφτασε στο 49,21% σε συνδυασμό με την αναμενόμενη υψηλή ζήτηση λόγω ζέστης έφεραν την άνοδο αυτή. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ έφτασε το 31,42%.

Αυτό το σκηνικό έφερε αρκετούς προμηθευτές σε αποφάσεις για αυξήσεις στις χρεώσεις τους για τον μήνα που διανύουμε, που είναι οι μεγαλύτερες από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν τα πράσινα τιμολόγια. Υπενθυμίζεται ότι τα ειδικά προϊόντα έκαναν «πρεμιέρα» τον Ιανουάριο του 2024.

Πάντως οι δυο από τις εταιρείες με ισχυρή κρατική συμμετοχή αυξάνοντας τις παρεχόμενες εκπτώσεις ‘’έβαλαν’ φρένο στις αυξήσεις. 

Η ΔΕΗ, που έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών (περί το 70%) δημιούργησε πέρασε έκπτωση 38% ώστε τελικά οι πελάτες της να υποστούν μια δουν μια σχετικά ελεγχόμενη επιβάρυνση το συγκεκριμένο μήνα.

Ειδικότερα, η χαμηλότερη τιμή για τον Ιούνιο προέρχεται από τη ΔΕΗ, με το πράσινο τιμολόγιό της να διαμορφώνεται στα 11,898 λεπτά ανά Κιλοβατώρα ενώ, με εξαίρεση της Solar Energy, με χαμηλή αναφορά στη λιανική, ακολουθεί η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 12,854 λεπτά ανά kWh. Αναλυτικά, για τον μήνα που διανύουμε και συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας είναι 12,854 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 17% από τον Μάιο (10,954 λεπτά ανά kWh).

Να σημειωθεί ότι μέσα σε οκτώ χρόνια λειτουργίας, η εταιρεία  βρίσκεται σε 600 χιλιάδες νοικοκυριά, παρέχει ρεύμα σε είκοσι χιλιάδες επαγγελματίες, τροφοδοτεί ενεργειακά 1.200 δημόσια κτήρια (σχολεία κ.λπ.), ενώ έχει και 450 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Οι τιμές

Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία που αποτυπώνονται στον πίνακα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, μετά τη ΔΕΗ που έχει τη χαμηλότερη χρέωση στην αγορά, οι χρεώσεις από τους υπόλοιπους παρόχους έχουν ως εξής:

-Η Solar Energy με 12,59 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 10,08 λεπτά τον Μάιο) και έκπτωση συνέπειας και μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

-Η Φυσικό Αέριο με χρέωση 12,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 10,95 λεπτά τον Μάιο, έκπτωση συνέπειας και μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

Στα 12,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι η χρέωση τον Ιούνιο (9,9 λεπτά τον Μάιο) από τη Volterra και 4,5 ευρώ μηνιαίο πάγιο.

-Κάτω από το όριο των 14 λεπτών παραμένει και η Volton με τη χρέωση της κιλοβατώρας στα 12,91 λεπτά  (10,16 λεπτά τον Μάιο) με έκπτωση συνέπειας, πάγιο στα 4,90 ευρώ και δώρο το ρεύμα του πρώτου μήνα για νέες αιτήσεις σε παροχές Γ21.

-Στα 14,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 9,5 λεπτά τον Μάιο είναι η χρέωση στα ειδικά τιμολόγια της ΕΛΙΝ, με την πάγια χρεώση να παραμένει στα 5 ευρώ.

- Οι χρεώσεις της Elpedison για τον Ιούνιο έχουν ως εξής: Ειδικό Οικιακό (έως 100 kWh): 15,484 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 17,984 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την υπόλοιπη κατανάλωση (από 9,9698 λεπτά ανά κιλοβατώρες  για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 10,568 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την υπόλοιπη κατανάλωση τον περασμένο μήνα). Το πάγιο είναι στα 4 ευρώ τον μήνα.

-Στα 15,952 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 10,961 λεπτά τον Μάιο)διαμορφώνεται τον Ιούνιο το τιμολόγιο της NRG. H τιμή έχει έκπτωση συνέπειας ενώ το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ τον μήνα με την προϋπόθεση του ηλεκτρονικού λογαριασμού και της εξόφλησης με πάγια εντολή.

-Στα 16,33 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ είναι η χρέωση της ΗΡΩΝ.

-Το πρόγραμμα της Protergia Οικιακό Value Special έχει χρέωση 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (έναντι 10,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Μάιο). Η τελική τιμή εμπεριέχει έκπτωση συνέπειας και το πάγιο είναι στα 4 ευρώ.

-Στα 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι η χρέωση της Eunice και το μηνιαίο πάγιο στα 5 ευρώ.

-Το τιμολόγιο της ΖΕΝΙθ είναι στα 16,92 λεπτά ανά κιλοβατώρα με μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

-Στα 19,2 λεπτά (16,51 ευρώ τον Μάιο) είναι η χρέωση του ΟΤΕ ESTATΕ με το πάγιο στα 5 ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας