Μενού Ροή
Π. Κόκκαλης: «Η κυβέρνηση δαπάνησε σε επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 12,1 δισ. ευρώ, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο τα ορυκτά καύσιμα»

«Πολύ αργά, πολύ λίγο», είναι η κριτική που κάνει ο γραμματέας του «Κόσμου» και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης για την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε σε άρθρο του πρωθυπουργού στον κυριακάτικο Τύπο, στην οποία αντιτάσσει τα επιχειρήματα και τις προτάσεις του «Κόσμου».

Ο κ. Κόκκαλης σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση στην ΕΕ ως προς την ενεργειακή φτώχεια και αντί για επενδύσεις για την αντιμετώπισή της, «η κυβέρνηση δαπάνησε σε επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 12,1 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο τα ορυκτά καύσιμα».

Παράλληλα, επισημαίνει ο γραμματέας του «Κόσμου», ότι «η ποσοτική αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ δεν έχει μέχρι στιγμής αντίκρισμα στην ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών, αφού μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτεται το έλλειμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) πληρώνεται το κόστος των ρευματοκλοπών. Την ίδια ώρα οι λιγνιτικές περιοχές της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) έχουν αφεθεί στη τύχη τους καθώς το πρόγραμμα της «δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης» καρκινοβατεί με ανύπαρκτη έως και χαμηλή αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων».

Ως προς την ανθεκτικότητα του κράτους στις λεγόμενες φυσικές καταστροφές, ο κ. Κόκκαλης τονίζει ότι το μέγεθος της όποιας καταστροφής από φυσικά φαινόμενα εξαρτάται από την προετοιμασία, και σημειώνει ότι αντίθετα αποφασίστηκε «η απένταξη αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών πολιτικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ενώ χαρακτηρίζει αναχρονιστική τη μελέτη της ολλανδικής εταιρίας συμβούλων για τη Θεσσαλία και υπενθυμίζει την πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ολοκλήρωση της αναθεώρησης των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από ευρωπαϊκές οδηγίες.

Για τον δημόσιο χώρο και το δομημένο περιβάλλον, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων λέει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για τις περιοχές Natura 2000, γεγονός για το οποίο η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα το πλαίσιο προστασίας της παράκτιας ζώνης αποδυναμώθηκε με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Ο τελευταίος πυλώνας του κ. Μητσοτάκη αφορά την προστασία των θαλασσών μας. Αλλά αντί για γαλάζια, λέει ο ευρωβουλευτής, η Ελλάδα θα καταλήξει μαύρη από το κίνδυνο ατυχήματος λόγω της στρατηγικής συνέχισης της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Ως προς την κυβερνητική απόφαση να δημιουργηθούν στο Αιγαίο και στο Ιόνιο δύο θαλάσσια εθνικά πάρκα, τα οποία θα καλύπτουν το 32% των εθνικών μας υδάτων, η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι οι συνολικά 90 προστατευόμενες περιοχές (4 εθνικά πάρκα, 2 εθνικοί δρυμοί, 21 καταφύγια άγριας ζωής και 63 περιοχές του δικτύου Natura) γειτνιάζουν με τα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη και ότι ένα σοβαρό περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης θα επέφερε ολέθριες επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία και στην αλιευτική δραστηριότητα των περιοχών αυτών.

Για να είναι δίκαιη η μετάβαση, λέει καταλήγοντας, «υποστηρίζουμε τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ με την παράλληλη εξάπλωση των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ενεργειακών κοινοτήτων προς όφελος των πολλών. Ζητούμε, παράλληλα, την επιτάχυνση του προγραμματισμού για τις λιγνιτικές περιοχές, τη στήριξη των τοπικών μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων και την επαναφορά της χρηματοδότησης των λιγνιτικών δήμων στο 6% των εσόδων από το χρηματιστήριο ρύπων από το 1% που είναι σήμερα, γεγονός που θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας