Μενού Ροή
Στον νέο Τειρεσία οι οφειλές στο ρεύμα - Νέες συνταγές θεραπείας για τα ενεργειακά φέσια

Πλάνο για τη διαχείριση των ζητημάτων, που συσσωρεύονται στην αγορά από τα “φέσια” στους παρόχους ενέργειας τροχοδρομεί η κυβέρνηση. Έτσι, αφενός σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναμένεται να κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα και μετά την ολοκλήρωση  της σχετικής γνωμοδότησης από τη ΡΑΑΕΥ, ο υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να εντάξει ρυθμίσεις για τον ενεργειακό “τουρισμό” με τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Αφετέρου, με την συμπερίληψη και των “ενεργειακών χρεών” στο ‘ραντάρ” παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους (νέος Τειρεσίας), που στήνεται με σχετική Υπουργική Απόφαση καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για το πρόβλημα αλλά και μπούσουλας πολιτικών για την ανάσχεσή του.

Σημειώνεται με βάση όσα έχει αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης, η αλλαγή στο άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας έχει στόχο να “φρενάρει” την ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκτιμάται, δε, ότι έτσι θα σταματήσει η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους. Υπολογίζεται ότι το 2023 οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί που άφησαν πίσω, στην προηγούμενη ή τις προηγούμενες εταιρείες προμήθειας, οι κακοπληρωτές ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με το “ραντάρ” για τα χρέη, που τροχοδρομείται, πρόκειται για ένα μηχανισμό που θα αφορά το σύνολο του ιδιωτικού χρέους. Το  Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, θα συνδέεται με τον Τειρεσία, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Κατά την αρχική του λειτουργία, το Μητρώο θα αντλεί στοιχεία σε ανωνυμοποιημένη μορφή από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τους χρηματοδοτικούς φορείς, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ».

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η ένταξη πιστωτών του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως ενδεικτικά Δήμοι, εταιρείες παροχής ενέργειας κλπ.  

Με δεδομένο ότι το ιδιωτικό χρέος φτάνει τα 371 δισ. ευρώ, με τα 224 δισ. ευρώ,  από αυτό, να είναι ληξιπρόθεσμο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το νέο Μητρώο θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για χαραχθούν επικαιροποιημένες πολιτικές ανάσχεσης του όλου προβλήματος. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας