Μενού Ροή
Σλοβακία: Καμία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος το 2023 για τα νοικοκυριά

Ενώ οι τιμές της θερμότητας και του φυσικού αερίου θα αυξηθούν κατά περίπου 15%, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αλλάξουν καθόλου, ανακοίνωσε η σλοβάκικη κυβέρνηση.

Οι τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά καθορίζονται συνήθως από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τις Βιομηχανίες Δικτύου (ÚRSO). Ωστόσο, οι τιμές για το επόμενο έτος αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας χάρη στο λεγόμενο «ινστιτούτο ρύθμισης της κρίσης».

Οι τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά θα εξαρτηθούν από το είδος της ενέργειας που χρησιμοποιούν για θέρμανση. Η σημαντικότερη αύξηση αναμένεται στα νοικοκυριά που θερμαίνουν και τον αέρα και το νερό με φυσικό αέριο – περίπου 19 ευρώ το μήνα. Όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για θέρμανση θα πληρώσουν τα ίδια με φέτος. Οι άλλοι συνδυασμοί είναι μεταξύ αυτών των δύο.

Ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ (OĽaNO) δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν κατά 380%, του φυσικού αερίου κατά 225% και της θέρμανσης κατά 80%. Σύμφωνα με τον Χέγκερ, τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 3.000 ευρώ για ένα νοικοκυριό.

Η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της ρυθμιζόμενης τιμής θα καταβληθεί στους προμηθευτές από το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα λάβει 1,7 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Τα χρήματα αυτά προορίζονται μόνο για τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Ο μεγαλύτερος σλοβακικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας Slovenské elektrárne a.s. συμφώνησε να προμηθεύει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην φορολογήσει περαιτέρω τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Η Σλοβακία καθόρισε επίσης τον Οκτώβριο τις τιμές ενέργειας για τις επιχειρήσεις για το επόμενο έτος. Οι τιμές θα περιοριστούν στα 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την ηλεκτρική ενέργεια και στα 99 ευρώ/MWh για το φυσικό αέριο.

Η βοήθεια για τις επιχειρήσεις καθώς και για τα νοικοκυριά συνδέεται με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο οποίος συζητείται επί του παρόντος από το Εθνικό Συμβούλιο. Η έγκριση του προϋπολογισμού δεν είναι βέβαιη, καθώς ο συνασπισμός δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας