Μενού Ροή
Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ τα κόστη στην Αγορά Επόμενης Ημέρας – Το πλάνο για τη χονδρεμπορική αγορά

Πλαίσιο μέτρων για την προώθηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης του «Μοντέλου Στόχος» στην αγορά ενέργειας αλλά και  μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά όλους τους «παίκτες» ν α έστειλε  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χτες,  ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας,  «Δε θα γλιτώσει» κανείς ήταν το μήνυμα που απέστειλε απευθυνόμενος σε κάθε κατεύθυνση.

Όπως τόνισε σε εξέλιξη είναι έλεγχοι για τα τιμολόγια λιανικής, την χονδρεμπορική αγορά αλλά και το θέμα της μεταφοράς των κρατικών επιδοτήσεων στους τελικούς καταναλωτές.

Ειδικά για τη χονδρεμπορική αγορά, όπου λειτουργεί ως «βατήρας» για την εκτόξευση του κόστους ενέργειας για α νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.  παρουσίασε μια σειρά από δράσεις που έχουν γίνει αλλά και ένα πλαίσιο μέτρων και πρωτοβουλιών που προωθούνται.

Στο μικροσκόπιο η Χονδρεμπορική Αγορά Ηλεκτρισμού

Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα  από τη ΡΑΕ τελεί υπό διερεύνηση η ενδεχόμενη εκδήλωση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών κατά την έναρξη εφαρμογής του Target Model , ήδη υπάρχει σχετική συνέργεια με την Επιτροπή ανταγωνισμού, όπως είπε ενώ σε συνεργασία με τον ACER (Ευρωπαίου Ρυθμιστή), εξετάζεται καταγγελία για χειραγώγηση τιμών από πλευράς Παραγωγών κατά τον Κανονισμό REMIT (σταθερό κανονιστικό πλαίσιο των ενεργειακών αγορών χονδρεμπορικής, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Επιπλέον όπως τόνισε τρέχει εποπτικός έλεγχος κι εξέταση του κόστους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Όπως είπε αναλύονται στοιχεία κόστους προμήθειας φυσικού αερίου, τεχνικές παράμετροι των μονάδων, στρατηγική υποβολής προσφορών κλπ., ενώ οι παραγωγοί έχουν κληθεί να δώσουν διευκρινήσεις.

Παράλληλα προωθούνται διορθωτικά Μέτρα Market Reform Plan (16 μεταρρυθμίσεις), δηλαδή, η τάχιστη όπως είπε ο κ. Δαγούμας διορθωτική παρέμβαση στο «ΜοντέλοΣτόχος» που σε σύγκριση με ό,τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες γίνεται σε χρόνους ρεκόρο. Υπενθυμίζεται ότι η νέα δομή της σγοράς μόλις πέρυσι υιοθετήθηκε με καθυστέρηση από την Ελλάδας τη βάση των ενωσιακών της υποχρεώσεων και ήδη τρέχει η αναμόρφωσή –συμπλήρωσή του, όπως προβλέπεται άλλωστε.

Οι παρεμβάσεις

Παράλληλα ο κ. Δαγούμας παρουσίασε μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει. αναλυτικά:

·         Η ΡΑΕ, με την Απόφαση 1014/2021, προχώρησε στη σταδιακή άρση περιορισμών στην προθεσμιακή αγορά, μέσω αύξησης του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των επικυρωμένων «Δηλώσεων Προγραμμάτων Φυσικής Απόληψης», που αντιστοιχούν σε ποσότητες ενέργειας επί συναλλαγών στην προθεσμιακή αγορά (είτε μέσω οργανωμένων αγορών όπως η Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς της ΕΧΕ Α.Ε., είτε μέσω διμερών συμβολαίων), έτσι ώστε να δοθεί στους προμηθευτές μεγαλύτερη δυνατότητα άμβλυνσης των επιπτώσεων από μια έντονη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα των τιμών.

·         Προχώρησε σε διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών της αγοράς, όπως π.χ. προβλήματα με τοπικές συμφορήσεις (ιδίως στην Πελοπόννησο, λόγω μη υλοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ του Δυτικού Διαδρόμου),  αμοιβή παραγωγών για μη-παρασχεθείσα υπηρεσία.

·         Απόφαση ΡΑΕ 54/2021: θέσπιση μέτρων μεταβατικού χαρακτήρα . Δηλαδή α) αναστολή υποβολής Προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπησης με αρνητικές τιμές μέχρι την άρση της συμφόρησης στην Πελοπόννησο, β)έσπιση ενιαίου βήματος προσφοράς για το εύρος φόρτισης μονάδος μεταξύ του μηδενός και του - τεχνικώς εφικτού- ελάχιστου επίπεδου φόρτισης. Αποτέλεσμα: Άμεση περιστολή του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης

Αγορά εξισορρόπησης

Ειδικά για την Αγορά Εξισορρόπησης η ΡΑΕ προχώρησε στα εξής διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών της αγοράς, όπως π.χ. τη μη διάκριση από τον ΑΔΜΗΕ της Ενέργειας Εξισορρόπησης από την Ενέργεια για σκοπούς Εκτός Εξισορρόπησης, κατά παράβαση του Κανονισμού 2019/943. (Ως εκ τούτου, η ενέργεια ανακατανομής (“redispatching”), αν και λογίζεται ως Ενέργεια Εκτός Εξισορρόπησης, αμείβεται ως Ενέργεια Εξισορρόπησης, με αποτέλεσμα τη μη δικαιολογημένη αύξηση του κόστους).

Επίσης η  Αρχή έχει αιτηθεί τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εφαρμογή μηχανισμού «claw-back» στα έσοδα των Παραγωγών από την Αγορά Εξισορρόπησης, κατά το αρχικό στάδιο λειτουργίας της, λαμβανομένων υπόψη των εσόδων τους από τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας («SA 56102»).

Επίσης η  ΡΑΕ εξετάζει τη δυνατότητα επιβολής στους Παραγωγούς που αμείφθησαν για μη-παρασχεθείσα υπηρεσία (βλ. δεύτερο σκέλος της Απόφασης 54/2021) να επιστρέψουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας