Μενού Ροή
Εκτίναξη στην τιμή του φυσικού αερίου

Άλμα κάνει η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με το ολλανδικό αέριο (TTF) παράδοσης επόμενου μήνα, να σημειώνει αυτήν την ώρα άνοδο 22,97% στα 47,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας νωρίτερα φτάσει κοντά στις 50 (49,57).

Την Τρίτη το αέριο έκανε επίσης άλμα 20%, φτάνοντας τότε στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επεκτείνοντας την πορεία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν σημείωσε ράλι για πρώτη εβδομάδα μετά από δέκα εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από το χαμηλό της 1ης Ιουνίου, όταν ήταν στα 23 ευρώ, έχει πλέον σχεδόν διπλασιαστεί.

Το TTF έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90% από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και το υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 340 ευρώ/MwH το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η Ευρώπη ξαναγέμισε τα αποθέματά της και μείωσε την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση για παράταση της διακοπής στη ροή αερίου σε τρία μεγάλα εργοστάσια και κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη που ανεβάζουν τη ζήτηση για κλιματισμό, συγκαταλέγονται στους παράγοντες που οδηγούν το αέριο υψηλότερα. Την ίδια ώρα ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη σε σοκ προσφοράς, με τους traders να ζυγίζουν την υποτονική βιομηχανική ζήτηση και τα υψηλά αποθέματα.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η αποθήκευσή του είναι ασυνήθιστα υψηλή για αυτήν την εποχή. Ενώ η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της να είναι γεμάτα τα αποθέματά της φυσικού αερίου κατά 90% τον Νοέμβριο, οι traders ανησυχούν ότι οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σχέδιο.

Ακόμη, η Ολλανδία πρόκειται να ανακοινώσει το κλείσιμο της μεγαλύτερης μονάδας φυσικού αερίου της Ευρώπης αργότερα φέτος, όπως τονίζει το Bloomberg.

Το κλείσιμο, λόγω κινδύνων από σεισμό κοντά στη μονάδα φυσικού αερίου στο Γκρόνινγκεν, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να αποφασίσει επίσημα αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι traders στην Κίνα σταματούν τις αγορές φορτίων spot

Η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ασία εδώ και έξι και πλέον μήνες έκανε τους αγοραστές στην Κίνα να σταματήσουν τις αγορές φορτίων spot.

Οι τιμές αναφοράς αυξήθηκαν κατά 19% στα 11,58 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Τετάρτη, η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights. Αυτή η άνοδος επιφέρει πλήγμα στην ανανεωμένη ζήτηση για το καύσιμο από τις ευαίσθητες στις τιμές αναδυόμενες οικονομίες, δήλωσαν ορισμένοι traders, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία έχουν εκτιναχθεί εν μέσω ζεστού καιρού και διακοπών του εφοδιασμού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών στη Νορβηγία που αναμένεται να διαρκέσουν έως τα μέσα του επόμενου μήνα. Αυτό ώθησε τις ευρωπαϊκές τιμές και ενέτεινε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τα φορτία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας