Μενού Ροή
Εναλλακτικές προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναζητούν οι ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε συνομιλίες με πολλές διεθνείς εταιρείες ενέργειας για σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαταράξει τον ρωσικό εφοδιασμό, δήλωσαν στο Reuters δύο αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο πηγές της βιομηχανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης στη χώρα που εισέβαλε το 2014. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Η εξάρτηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και οι κυρώσεις των ΗΠΑ για οποιαδήποτε σύγκρουση θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτόν τον εφοδιασμό.

Οποιαδήποτε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη θα επιδεινώσει μια ενεργειακή κρίση που προκαλείται από έλλειψη καυσίμου. Οι τιμές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών, καθώς και το κόστος των επιχειρήσεων και έχουν πυροδοτήσει διαμαρτυρίες σε ορισμένες χώρες.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέγγισαν τις εταιρείες για να ρωτήσουν από πού θα μπορούσαν να προέρχονται πρόσθετες προμήθειες εάν χρειάζονταν, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές του κλάδου που γνωρίζουν τις συζητήσεις, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Λίγες εναλλακτικές

Οι εταιρείες είπαν στους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου είναι περιορισμένες και ότι υπάρχει λίγο διαθέσιμο φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία, ανέφεραν οι πηγές της βιομηχανίας.

Τις συζητήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με εταιρείες ενέργειας ηγήθηκε ο ανώτερος σύμβουλος για την ενεργειακή ασφάλεια Άμος Χόχσταϊν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ζήτησε από τις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Συζητήσαμε μια σειρά απρόοπτων και έχουμε μιλήσει για όλα όσα κάνουμε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στο εθνικό κράτος», είπε η πηγή.

"Το κάναμε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά το κάναμε και με εταιρείες ενέργειας. Είναι ακριβές να πούμε ότι τους έχουμε μιλήσει για τις ανησυχίες μας και τους μιλήσαμε για μια σειρά απρόοπτων, αλλά δεν υπήρξε" Μην ρωτάτε καν όταν πρόκειται για παραγωγή».

Εκτός από το ερώτημα των εταιρειών ποια ικανότητα είχαν για να αντλήσουν προμήθειες, οι αμερικανοί αξιωματούχοι ρώτησαν επίσης εάν οι εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις εξαγωγές και να αναβάλουν τη συντήρηση πεδίου εάν χρειαστεί, ανέφεραν οι πηγές.

Οι εταιρείες

Δεν ήταν σαφές με ποιες εταιρείες επικοινώνησαν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η Royal Dutch Shell, η ConocoPhillips και η Exxon αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν αν είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Η Chevron Corp, η Total, η Equinor και η Qatar Energy δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Μια δεύτερη πηγή της βιομηχανίας είπε ότι η εταιρεία του ρωτήθηκε εάν είχε τη δυνατότητα να αναβάλει τη συντήρηση σε κοιτάσματα φυσικού αερίου εάν χρειαστεί.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν σχολίασε τις συζητήσεις των ΗΠΑ με εταιρείες ενέργειας, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η αξιολόγηση των πιθανών διαρροών και η διερεύνηση τρόπων μείωσης αυτών των διαρροών είναι καλή διακυβέρνηση και τυπική πρακτική», είπε ο εκπρόσωπος.

«Οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με αυτό το θέμα που έρχεται στο κοινό δείχνει μόνο την εκτενή λεπτομέρεια και τη σοβαρότητα με την οποία συζητάμε και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε σημαντικά μέτρα με τους συμμάχους και τους εταίρους μας».

Τα στρατεύματα

Η Μόσχα έχει ανησυχήσει τη Δύση συγκεντρώνοντας στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξή της στους αυτονομιστές που πολεμούν τα στρατεύματα του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν έχει πει στο παρελθόν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι μια νέα ρωσική κίνηση για την Ουκρανία θα επιφέρει κυρώσεις και αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και λέει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τα στρατεύματά της στο δικό της έδαφος όπως θέλει.

Εάν μειωθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, οι ευρωπαίοι αγοραστές θα πρέπει να αναζητήσουν φορτία LNG.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας