Ο Καναδάς θα μπορούσε να προχωρήσει σε ενεργειακή συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία θα περιλαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ακτές του Ειρηνικού, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Ανίτα Ανάντ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών και τις συζητήσεις για την ενεργειακή συνεργασία.
Η Ανάντ δήλωσε ότι είναι «αρκετά πιθανό» ο Καναδάς να συνάψει ενεργειακή συμφωνία με μια ευρωπαϊκή χώρα, αξιοποιώντας LNG που θα εξάγεται από τη δυτική ακτή της χώρας.
«Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία», ανέφερε σε συνέντευξή της στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των ηγετών του κόσμου στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με τον Καναδά, καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, εν μέσω των αναταράξεων που συνδέονται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και της ανόδου των τιμών ενέργειας.
Ο Καναδάς, ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, πραγματοποίησε τον Ιούνιο την πρώτη εξαγωγή LNG στην ιστορία του από τη νεόδμητη εγκατάσταση LNG Canada στη Βρετανική Κολομβία. Το έργο, στο οποίο ηγείται η Shell, αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση εξαγωγής LNG στη Βόρεια Αμερική με άμεση πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η Ανάντ δήλωσε ότι ο Καναδάς βρίσκεται σε συζητήσεις για ενεργειακές συνεργασίες με χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το LNG, η καθαρή ενέργεια, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, καθώς και η πυρηνική ενέργεια.
«Κάθε χώρα με την οποία μιλάω ρωτά για πιθανές ενεργειακές συνεργασίες», ανέφερε.
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος μεταξύ του Καναδά και της Γερμανίας για την προμήθεια LNG προς την Ασία μέσω συμφωνίας ανταλλαγής φορτίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία θα επωφελείται από πωλήσεις LNG από τρίτους προμηθευτές, αντί να λαμβάνει απευθείας φορτία από τον Καναδά.
«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών συμφωνιών και συνεργασιών που μπορούμε να υλοποιήσουμε στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε η Ανάντ, προσθέτοντας ότι ο Καναδάς επιδιώκει να συνδυάσει την τεχνογνωσία του στον ενεργειακό τομέα με τις ανάγκες των χωρών-εταίρων του.
Παράλληλα, η γερμανική κρατική ενεργειακή εταιρεία Uniper ολοκλήρωσε στα τέλη Ιουλίου συμφωνία διάρκειας 20 ετών για την αγορά LNG από τον Καναδά.
Ερωτηθείσα για τις προοπτικές συνεργασίας με τη Γαλλία, η Ανάντ δήλωσε ότι ισχύει η ίδια λογική, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αντίστοιχης συμφωνίας.
Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι η ενέργεια θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τον Καναδά αργότερα αυτή την εβδομάδα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι κρίσιμες πρώτες ύλες και η τεχνητή νοημοσύνη.
Η Οτάβα επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, αλλά και με μεμονωμένα κράτη-μέλη.
«Αυτό που κάνει ο Καναδάς είναι να εμβαθύνει τις σχέσεις του όχι μόνο με την ΕΕ συνολικά, αλλά και με επιμέρους χώρες της ΕΕ, ώστε να διασφαλίσει ότι ο καναδικός πληθυσμός επωφελείται», δήλωσε η Ανάντ.
Πηγή: Reuters