Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας παρουσίασε σχέδιο ύψους 1.000 τρισ. γουόν (747 δισ. δολαρίων) για την ενεργειακή μετάβαση και την απανθρακοποίηση έως το 2035, με στόχο την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον μετασχηματισμό της βαριάς βιομηχανίας και τη δημιουργία νέων τομέων ανάπτυξης.
Το σχέδιο K-GX (Korea-Green Transformation) προβλέπει 200 τρισ. γουόν σε κρατικές δαπάνες και περισσότερα από 790 τρισ. γουόν σε χρηματοδότηση για το κλίμα, ενώ επιπλέον 220 τρισ. γουόν αναμένεται να επενδυθούν από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Λι Χιουνγκ-ιλ.
Η κυβέρνηση θέτει ως στόχο η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να φτάσει τα 100 GW έως το 2030. Παράλληλα, προβλέπεται στήριξη σε κλάδους όπως ο πράσινος χάλυβας, οι μπαταρίες, η ηλιακή και αιολική ενέργεια, το υδρογόνο και οι μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες (SMR).
Στις μεταφορές, η Σεούλ επιδιώκει τα ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα οχήματα να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των νέων πωλήσεων έως το 2035, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των εκπομπών και μεγαλύτερη εξηλεκτρισμένη κινητικότητα.
Το σχέδιο επικεντρώνεται επίσης στους πέντε βιομηχανικούς κλάδους με τις υψηλότερες εκπομπές στη χώρα: χάλυβας, πετροχημικά, διύλιση, τσιμέντο και ημιαγωγοί και οθόνες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει παράλληλα την ανάπτυξη 10 πράσινων βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ημιαγωγοί ισχύος και οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον πράσινο χάλυβα. Η Νότια Κορέα επιδιώκει να γίνει η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει σε μαζική παραγωγή χάλυβα με χρήση υδρογόνου, περιορίζοντας τις εκπομπές του κλάδου.
Το K-GX προβλέπει ακόμη την εμπορική αξιοποίηση tandem φωτοβολταϊκών κυψελών έως το 2028 και τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού για βασικές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Παράλληλα, θα στηριχθούν τεχνολογίες όπως οι προηγμένες μπαταρίες και οι SMR.
Το υπουργείο Κλίματος ανέφερε ότι η στρατηγική αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων κλιματικών κινδύνων, των ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια και των αυστηρότερων διεθνών κανόνων για τις εκπομπές άνθρακα, ενώ παράλληλα επιδιώκει να μετατρέψει την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα σε νέο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.
Τα έργα που θα λαμβάνουν χρηματοδότηση για το κλίμα θα αξιολογούνται με βάση τη συμβολή τους στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κυβέρνηση θα καταρτίσει επίσης ειδικούς οδικούς χάρτες απανθρακοποίησης για κάθε κλάδο, με στόχο την επίτευξη των στόχων της χώρας για τις εκπομπές το 2035.
Ο πρόεδρος του ομίλου SK, Τσόι Τάε-γουον, ο οποίος ηγείται του συμβουλευτικού οργάνου του ιδιωτικού τομέα για την πρωτοβουλία, δήλωσε ότι η στρατηγική K-GX δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μοιραστεί με τις επιχειρήσεις τους επενδυτικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις έχουν εμφανιστεί διστακτικές να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την ανθρακική ουδετερότητα, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις τεχνολογίες, τις αγορές και τις κυβερνητικές πολιτικές.
Πηγή: Reuters