Μενού Ροή
net zero
Πόσο εφικτός είναι ο στόχος net zero μέχρι το 2050; - Ανάλυση του BloombergNEF

Ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 είναι ακόμα εφικτός, αλλά θα απαιτούσε το τεράστιο ποσό των 34 τρις. δολαρίων σε επιπλέον δαπάνες στήριξης της πράσινης μετάβασης και τριπλασιασμό της χωρητικότητας, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία BloombergNEF.

Στην πρόσφατη έρευνα η εταιρεία παρουσιάζει μια πορεία προς το net zero έως το 2050 και τονίζει ότι το παράθυρο για την επίτευξη του στόχου «κλείνει γρήγορα», αλλά προσθέτει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος «αν αναληφθεί αποφασιστική δράση τώρα». Το BloombergNEF προειδοποιεί ότι δεν θα είναι δυνατό χωρίς ενίσχυση των δαπανών. Για να φτάσει το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, λέει ότι η πρόοδος στα επόμενα 10 χρόνια είναι «κρίσιμη».

«Η περίοδος 2024-30 κυριαρχείται από την ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας, τα κέρδη ενεργειακής απόδοσης και την ταχεία επιτάχυνση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα», αναφέρει η έκθεση. «Ο άνεμος και ο ήλιος μόνο ευθύνονται για το ήμισυ της μείωσης των εκπομπών κατά τη διάρκεια αυτής της επταετίας».
Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να οδηγούν τις περισσότερες μειώσεις εκπομπών σε αυτή την πλευρά του 2030, θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για να αντιμετωπιστούν «δύσκολοι» τομείς όπως η χαλυβουργία και η αεροπορία, όπου οι ανταγωνιστικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν έχουν ακόμη ενισχυθεί.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχιστεί μέχρι τη δεκαετία του 2030, με βασικό αντικείμενο την ηλεκτροδότηση, με τις ηλεκτρικές τελικές χρήσεις στη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια να αντιπροσωπεύουν το 35% των εκπομπών που αποφεύγονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στη συνέχεια, προβλέπει ότι η δεκαετία του 2040 θα βασιστεί σε ένα μείγμα διαφορετικών τεχνολογιών που στοχεύουν σε τομείς που δύσκολα υποχωρούν, όπου το υδρογόνο θα αντιπροσωπεύει το 11% των μειώσεων των εκπομπών.


Για να φτάσει το net zero,θέτει έναν στόχο συνδυασμένης ηλιακής και αιολικής ισχύος που θα φτάσει 31 TW έως το 2050, κάτι που θα απαιτούσε να τριπλασιαστεί η χωρητικότητα από σήμερα έως το 2030 και στη συνέχεια να τριπλασιαστεί ξανά από το 2030 έως το 2050. Θέτει επίσης στόχους για μπαταρίες.

Σύμφωνα με το BloombergNEF , το net zero θα απαιτήσει 2,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης για ηλιακά και χερσαία αιολικά έργα μέχρι το 2050, σχεδόν 15 φορές περισσότερο από ό,τι χρησιμοποιούνταν από τις δύο τεχνολογίες το 2023.

Προειδοποιεί ότι οι περιορισμοί γης σε ορισμένες χώρες –δηλαδή στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία– μπορεί να σημαίνουν ότι η συνολική έκταση γης που είναι κατάλληλη για ηλιακά πάρκα μπορεί να αντιμετωπίσει κορεσμό. Η έκθεση επισημαίνει ότι μια λύση μπορεί να είναι η χρήση γης για ηλιακή ενέργεια που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες.

«Ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα τμήματα ανταγωνίζονται και συνυπάρχουν στην ίδια γη θα διαμορφώσει μελλοντικούς κανόνες αδειοδότησης και χωροταξίας, ιδιαίτερα εάν η ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα θεωρηθεί ότι απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια», προβλέπει η έκθεση.

Το BloombergNEF παρατηρεί επίσης, ανεξάρτητα από το αν ο κόσμος οδεύει προς το καθαρό μηδέν ή τελικά αποδεικνύεται πολύ μακριά, «η εποχή της κυριαρχίας των ορυκτών καυσίμων πλησιάζει στο τέλος της». Η έκθεση προβλέπει ότι ακόμη κι αν η μετάβαση στο καθαρό μηδέν προωθηθεί μόνο από τα οικονομικά, χωρίς άλλους οδηγούς πολιτικής που θα βοηθήσουν, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να διασχίσουν το μερίδιο του 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας