Μενού Ροή
Αλβανία: Ανοίγει ο δρόμος για αιολικό γίγαντα 120 MW στο Πόγραδετς

Με την αυξανόμενη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική ενέργεια κερδίζει έδαφος στην Αλβανία.

Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας έλαβε αίτηση για την κατασκευή μεγάλου αιολικού πάρκου, ισχύος 120 MW, στην περιοχή του Δήμου Πόγραδετς.

Η εταιρεία "Renx Albania" εκφράζει ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την αιολική ενέργεια στην Αλβανία, η οποία έως τώρα εστιάζει σε μικρότερες εγκαταστάσεις έως 3 MW.

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτέλεσε και η πρόσφατη δημοπρασία αιολικών πάρκων από το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, με την ανάδειξη 3 νικητηρίων έργων συνολικής ισχύος 222,48 MW.

Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας κρίνεται απαραίτητη για την Αλβανία, η οποία σήμερα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη τις υδρολογικές συνθήκες και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αν και υπάρχουν 2 αδειοδοτημένες εταιρείες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, τα αντίστοιχα εργοστάσια δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία.

Η αίτηση για την κατασκευή του μεγάλου αιολικού πάρκου στο Πόγραδετς φέρνει στο προσκήνιο τις δυνατότητες που η αιολική ενέργεια προσφέρει στην Αλβανία.

Η υλοποίηση του έργου, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες στον τομέα, μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πηγή: himara.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας