Μενού Ροή
Wind Europe: Πώς βλέπει την πρόταση της Κομισιόν για PPAs και CfD

Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται η πρόταση Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την Wind Europe, που σημειώνει τη σημασία των κινήτρων για τη σύναψη PPAs και την προώθηση υβριδικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Αναφέρεται, βέβαια, και στα θέματα φορολόγησης και πλαφόν, δηλαδή των εθνικών παρεμβάσεων που έγιναν με αποτέλεσμα το 2022 οι επενδύσεις σε νέες ανεμογεννήτριες να μειωθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Europe, Giles Dickson με αφορμή τη δημοσίευση από την Κομισιόν, της πρότασής της για τη μεταρρύθμιση της αγοράς «το πρόβλημα της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν ο σχεδιασμός της αγοράς. Ήταν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο. Ο σχεδιασμός της αγοράς ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός ως προς την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης – και έδωσε στους καταναλωτές χρόνια προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι καλό που η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στα δυνατά σημεία του υπάρχοντος σχεδιασμού της αγοράς. Αυτό που χρειάζεται είναι μια εξέλιξη και όχι ριζικές αλλαγές».

Η Wind Europe εστιάζει στα διμερή συμβόλαια σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δίνονται κίνητρα για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων CfD και PPAs. Όπως τονίζεται, το σημαντικότερο είναι ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ διατηρούν το δικαίωμα να πωλούν την ενέργειά τους στην αγορά, κάτι που είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της αγοράς των PPAs και την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Όσον αφορά τα CfD, αναφέρεται ότι αποτελούν ένα καλό μοντέλο για τη διασφάλιση της σταθεροποίησης των εσόδων, με αποδεδειγμένη πορεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, όπως τόνισε «δεν είναι πανάκεια», εκφράζοντας τη συμφωνία του για τη μη υποχρεωτική εφαρμογή τους.

Σε σχέση με τα υβριδικά υπεράκτια αιολικά πάρκα σημειώνει ότι θα βοηθήσουν στην απομείωση του κινδύνου των επενδύσεων. «Αυτό είναι ένα καλό βήμα και θα γίνει χωρίς πρόσθετο κόστος για τους φορολογούμενους», προσθέτει η Wind Europe.

Όπως αναφέρει η Wind Europe, η Επιτροπή επιδιώκει να τερματίσει την επενδυτική αβεβαιότητα και να δημιουργήσει κανόνες ανθεκτικούς στο μέλλον για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία θα κυριαρχεί όλο και περισσότερο η παραγωγή από ΑΠΕ, με την αιολική ενέργεια έχει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας