Μενού Ροή
Τσάφος
Τσάφος: Η διεθνής διάσταση, κλειδί για αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ

Η ορθή διαχείριση της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό ζητούμενο για την Ελλάδα, τόνισε σε συνέντευξή του στο Clean Energy Wire ο υφυπουργός ΠΕΝ, Νίκος Τσάφος.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στα ακραία σενάρια στην ηλεκτροπαραγωγή, όταν για παράδειγμα υπάρχουν ημέρες με πολύ χαμηλή πράσινη παραγωγή:

"Με απασχολούν πολύ τα χειρότερα πιθανά σενάρια: Η Ελλάδα είναι μια αγορά που καταναλώνει 150-200 γιγαβατώρες ηλεκτρισμού κάθε ημέρα. Στις ΑΠΕ, έχουμε κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά. Τα φωτοβολταϊκά κυμαίνονται από 42 γιγαβατώρες τις ηλιόλουστες ημέρες μέχρι 3 γιγαβατώρες όταν έχει συννεφιά. Αντίστοιχα, τα αιολικά παράγουν 74 γιγαβατώρες όταν φυσάει και μόλις 3 όταν έχει νηνεμία. Έτσι, με απασχολεί έντονα το τί θα συμβεί τις ημέρες εκείνες όπου θα έχουμε 3 γιγαβατώρες από φωτοβολταϊκά και 3 από αιολικά".

Έτσι, το ελληνικό σύστημα καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο την υψηλή παραγωγή, αλλά και περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη και θα κληθούν οι συμβατικές μονάδες να καλύψουν το κενό.
"Γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε σπουδαίο ανανεώσιμο δυναμικό και θα το αξιοποιούμε όλο και περισσότερο, ασχέτως των διεθνών εξελίξεων. Γνωρίζουμε ότι η θέση μας στην Ευρώπη, μας προσδίδει συγκεκριμένες ευκαιρίες να παίξουμε ένα περιφερειακό ρόλο. Ταυτόχρονα, έχουμε διαρκή αξιώματα στην ενεργειακή ασφάλεια, όπως η διαφοροποίηση, οι στρατηγικές προστασίες, οι καλά οργανωμένες αγορές και οι εφεδρικές υποδομές".

Ανάμεσα στις επιλογές που διαθέτει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα που επιφέρουν οι ΑΠΕ, συγκαταλέγεται το διεθνές εμπόριο μέσω των διασυνδέσεων. "Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα που να είναι σχεδιασμένο ώστε να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της κάθε χώρας", σημείωσε.

Καθώς κάθε ημέρα η μισή Ευρώπη μπορεί να εφαρμόζει περικοπές λόγω υψηλής παραγωγής και η άλλη μισή να έχει ελλείψεις, κρίσιμη είναι η ορθή διαχείριση των ΑΠΕ σε όρους ενεργειακής ασφάλειας.

Ο κ. Τσάφος έφερε ως ένα πιθανό παράδειγμα το ενδεχόμενο να συνδράμει η Αλβανία την Ελλάδα μέσω των υδροηλεκτρικών της. "Χρειάζεται, όμως, να έχουμε ένα σύστημα που λειτουργεί, στο οποίο να μπορούν να συμμετέχουν. Αν ο πόρος που διαθέτει κάποιος αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου συστήματος, τότε μπορεί να εξασφαλίσει υψηλότερη αξία σε σχέση με το να τον χρησιμοποιεί μόνος του", επισήμανε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας