Μενού Ροή
Θ. Σκυλακάκης: «+60-70% το αέριο, +250-300% οι ρύποι, χωρίς αποθέματα νερού τα υδροηλεκτρικά» – Δεν συζητώ για την θέση του Επιτρόπου

Αύξηση της μηνιαίας καταμέτρησης στο 85-90% των παροχών έως το τέλος Ιουλίου και εισαγωγή του «πορτοκαλί»-δυναμικού τιμολογίου από το φθινόπωρο, είναι οι προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο οι διακυμάνσεις τιμών, και προς τα κάτω και προς τα πάνω, θα είναι πλέον μόνιμες, με τις τιμές υψηλότερες το καλοκαίρι, χαμηλότερες φθινόπωρο-άνοιξη και σε μέτρια επίπεδα το χειμώνα, ανάλογα βέβαια με τον καιρό.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα για το πως θα κινηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς, όπως εξήγησε, η πορεία των τιμών εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, που καθορίζουν τη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

«Η τιμή του φυσικού αερίου είναι σήμερα 60-70% και τα δικαιώματα ρύπων 2,5 με 3 φορές πιο πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ και τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά είναι μειωμένα λόγω του άνυδρου χειμώνα. Εάν δεν είχαμε τη μεγάλη αύξηση στις ΑΠΕ, καθώς εντάσσουμε συνεχώς στο σύστημα νέες μονάδες, οι αυξήσεις τιμών στο ρεύμα θα ήταν μόνιμες», επισήμανε ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο σε μια τέτοια περίπτωση (μόνιμων αυξήσεων) θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση.

Αντίθετα, όταν οι αυξήσεις είναι προσωρινές και επίκειται αποκλιμάκωση των τιμών, όπως τώρα, η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και τη  λειτουργία αγοράς κι είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος τον Ιούνιο άλλαξε πάροχο, παραμένοντας όμως στο πράσινο τιμολόγιο, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ότι έως το τέλος Ιουλίου η μηνιαία καταμέτρηση θα καλύπτει το 85-90% των παροχών, γεγονός που, όπως εξήγησε, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, για τις οποίες οι έλεγχοι είναι αυξημένοι κατά 65% το πρώτο διάστημα του 2024 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ανέφερε ακόμη ότι από το φθινόπωρο έρχεται το νέο δυναμικό-«πορτοκαλί» τιμολόγιο που θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της ζήτησης.

Ερωτηθείς για το εάν ενδιαφέρεται να είναι ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ, καθώς σήμερα συνεδριάζουν οι «27» ηγέτες για την κατανομή των αξιωμάτων, ο κ. Θ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι δεν συζητά τέτοια θέματα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας