Μενού Ροή
Πονοκέφαλος πληθωρισμού από τα υγρά καύσιμα - "Φλερτ" της βενζίνης με τα 2 ευρώ σε πολλούς νομούς της χώρας

Μια ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ, έχοντας καταγράψει άνοδο σε εβδομαδιαία βάση της τάξης του 2,56% και σε μηνιαία 7%. Επίσης, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο χθες το απόγευμα, με το ξεκίνημα της αγοράς ξεπέρασε με τα 85 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023. 

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στα Χρηματιστήρια παραγώγων, τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης.

Από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2023 μέχρι σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 25%, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί. 

Ειδικότερα έντονη ανησυχία για την τροφοδοσία σε ντίζελ έχει δημιουργηθεί από τις επιθέσεις σε Ρωσικά διυλιστήρια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ουκρανία, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας.  «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις προμήθειες αργού και βαριάς πρώτης ύλης προσθέτουν στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης του δεύτερου τριμήνου του 24ου έτους», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Energy Aspects.  Πράγματι, σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικής ικανότητας επεξεργασίας αργού έχουν τεθεί εκτός παραγωγής, επηρεάζοντας τις εξαγωγές μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο που επεξεργάζονται κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια, πρόσθεσε η εταιρεία συμβούλων.  Στην Ευρώπη, την ίδια ώρα η ζήτηση πετρελαίου ήταν πιο σταθερή από το αναμενόμενο. Τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 100.000 bpd σε ετήσια βάση,  σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, έναντι της πρόβλεψής της για συρρίκνωση 200.000 bpd το 2024.

Ο πληθωρισμός

Κι αυτό την ώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να απειλεί και οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων. 

Με βάση, δε, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), και την Έκθεσή του για το Δ΄Τρίμηνο του 2023,  “πιο επίμονος παρουσιάζεται ο πυρήνας (δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα) του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 3,3% για τον Φεβρουάριο 2024, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Ευρωζώνη, γεγονός που δυσκολεύει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για χαλάρωση της νομισματικής σύσφιξης. Ιδιαίτερα επίμονος παρουσιάζεται και ο πληθωρισμός τροφίμων που σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου συνεισέφερε κατά 56% στον συνολικό ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, αφαιρώντας από την αγοραστική δύναμη του εισοδήματος κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

 Είναι επομένως απαραίτητο να ενταθούν οι παρεμβάσεις πολιτικής προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, πολιτικές ενίσχυσης της διαφάνειας τιμών, και  έλεγχος για περιπτώσεις αδικαιολόγητα μεγάλης αύξησης τιμών στα τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες, θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

Πράγματι, ενδυνάμωση των καταναλωτών με περισσότερες πληροφορίες και εργαλεία για τη σύγκριση τιμών μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην μετρίαση των επιπτώσεων του πληθωρισμού. Ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να ήταν η εκτεταμένη χρήση ιστοσελίδων και apps τύπου marketwatch ανά συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με συχνή επικαιροποίηση, online, των τιμών που εμφανίζονται στο «ράφι» για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Όταν οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν τιμές και να επιλέγουν λιγότερο ακριβές εναλλακτικές, και οι επιχειρήσεις είναι ενήμερες για τη λειτουργία ενός τέτοιου αποτελεσματικού πλαισίου ενημέρωσης, τότε οι τελευταίες είναι πιθανότερο να προσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους στρατηγικές για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Καθώς στοχεύουν άμεσα τις τιμές, οι πολιτικές αυτές ορθά εφαρμοζόμενες θα μπορούσαν να είχαν καλύτερο αποτέλεσμα για την επίτευξη του στόχου της πληθωριστικής αποκλιμάκωσης, συγκριτικά με ευρείες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης εισοδημάτων λαμβάνοντας υπόψη και το δημοσιονομικό κόστος που οι τελευταίες συνεπάγονται” αναφέρει το ΓΠΚΒ.

Η αντλία

Σε σχέση με τις τιμές στην αντλία καταγράφεται μια σταδιακή άνοδος με τις τιμές σε πολλά πρατήρια ακόμη και των μεγάλων αστικών κέντρων να έχουν φτάσει τα 2 ευρώ. Η μέση πανελλαδική τιμή είναι στα 1,943 την 1η Απρίλη από 1,942 την 31η Μάρτη.  Σε Δωδεκάνησα, Λευκάδα, Κυκλάδες Κεφαλλονιά ήδη η μέση τιμή είναι άνω των 2 ευρώ ενώ οι περισσότεροι νομοί απέχουν μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ για την αμόλυβδη. Καταγράφεται, δε, και ανοδική τάση στις τιμές που δίνουν τα διυλιστήρια.

Με βάση, δε, τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αναμένονται και νέες αυξήσεις για τις παραδόσεις των επόμενων ημερών. Το καλό είναι ότι ακόμη η έξοδος του … Πάσχα αργεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας