Μενού Ροή
Παραμένει ζωντανή η συμφωνία Μολδαβίας – Gazprom

Η Μολδαβία θα διατηρήσει τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom προκειμένου να αποτρέψει μια κρίση τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και τις δυσκολίες στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, δήλωσε την Πέμπτη (21 Σεπτεμβρίου) ο υπουργός Ενέργειας Victor Parlicov.

Η Μολδαβία, μια χώρα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταμάτησε να χρησιμοποιεί τις προμήθειες από την Gazprom τον Δεκέμβριο του 2022 και, με την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, βασίζεται πλέον σε δυτικές πηγές.

Η ημερήσια προμήθεια της Gazprom, ύψους 5,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, είναι μικρότερη από την απαιτούμενη βάσει σύμβασης και αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Υπερδνειστερία, έναν φιλορωσικό θύλακα στα ανατολικά σύνορα της Μολδαβίας, ο οποίος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.

Η Υπερδνειστερία, η οποία δεν έχει καμία διεθνή αναγνώριση, εξαρτάται από τις αποστολές της Gazprom για να αντέξει το χειμώνα και να τροφοδοτήσει ένα θερμικό εργοστάσιο που παράγει, σε τιμές φθηνότερες από τις τιμές της αγοράς, το 80% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στην υπόλοιπη Μολδαβία.

«Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές και μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς ρεύμα από την Υπερδνειστερία. Αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πολλές κρίσεις ταυτόχρονα», δήλωσε ο Parlicov στην τηλεόραση Vocea Basarabiei (Φωνή της Βεσσαραβίας).

«Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εδώ στην πατρίδα και πιθανή ανθρωπιστική κρίση εντός μηνών στην Υπερδνειστερία. Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν 300.000 άνθρωποι ζουν εκεί και είναι σχεδόν όλοι Μολδαβοί πολίτες».

Η Μολδαβία, είπε, δεν είχε καμία πρόθεση να σπάσει τη σύμβαση, αλλά έπρεπε να είναι προετοιμασμένη ότι η Gazprom θα ασκούσε το νόμιμο δικαίωμά της να σταματήσει να την τηρεί.

Η Υπερδνειστερία δεν έχει πληρώσει τίποτα για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η Gazprom δεν επέμεινε στην πληρωμή.

Μολδαβοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα χρέη της Υπερδνειστερίας για καθυστερήσεις φυσικού αερίου ανέρχονται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Μολδαβία έχει υπολογίσει τα δικά της χρέη προς τη Gazprom σε 8,6 εκατομμύρια δολάρια βάσει διεθνούς ελέγχου – ένα κλάσμα των 709 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτεί ο ρωσικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Vadim Ceban, επικεφαλής της Moldovagaz, θυγατρικής της Gazprom που επιβλέπει τη διανομή φυσικού αερίου στη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ότι το συνολικό χρέος, όπως καθορίστηκε από τις αρχές της Μολδαβίας, έπρεπε ακόμη να εγκριθεί από τους μετόχους της εταιρείας του.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας