Μενού Ροή
Ισπανία: Εγκαινιάστηκε ο νέος κολοσσός κατασκευής μπαταριών του Ομίλου Volkswagen στη Βαλένθια

Η Ισπανία από το 2026 θα αποτελεί “τον μεγάλο ευρωπαϊκό κόμβο μπαταριών” με την έναρξη λειτουργίας του “Power Co” του νέου κολοσσού κατασκευής μπαταριών του ομίλου Volkswagen στο Σαγούντο, μία πόλη που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα έξω από την Βαλένθια.

“Οι μπαταρίες κατασκευάζονταν πάντα εκτός Ισπανίας. Αυτό αρχίζει να αλλάζει σήμερα στο Sagunto” τόνιζε σε ομιλία του τον Μάιο του 2022 ο Πέδρο Σάντσεθ με την υπογραφή της συμφωνίας τουλάχιστον 60 εμπλεκόμενων εταιριών του νέου εργοστασίου κολοσσού. Το νέο εργοστάσιο μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι το δεύτερο του Ομίλου Volkswagen στην Ευρώπη μαζί με το Salzigetter στη Γερμανία και θα βρίσκεται στο Σαγούντο της Αυτονομίας της Βαλένθιας σε μια έκταση 200 εκταρίων. Η συνολική επένδυση του Ομίλου θα ανέλθει σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει το 2026 με παραγωγική δυναμικότητα έως 150 εκατομμύρια μπαταρίες ετησίως. Ο Όμιλος Volkswagen έχει λάβει συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ από την PERTE-VEC για ένα έργο που περιλαμβάνει αφενός το εργοστάσιο Sagunto και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εργοστασίων Landaben στη Ναβάρρα και Martorell στη Βαρκελώνη, το οποίο θα ενισχύσει την εταιρεία και θα εδραιώσει τα κέντρα παραγωγής της , αλλά θα χρησιμεύσει και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το μεσημέρι, ο βασιλιάς Φελίπε συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, εγκαινίασε τα έργα του νέου εργοστασίου κολοσσού στο βιομηχανικό πάρκο Sagunt II. Στην ομιλία του τόνισε ότι το έργο είναι μια «μεγάλη δέσμευση για το μέλλον» και ότι η Ισπανία έχει «μεγάλη ικανότητα προσαρμογής» που την οδηγεί στο να «γίνει κόμβος ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ευρώπη».

Συνοδευόμενοι από το προσωπικό της Volkswagen και τις εθνικές και τοπικές αρχές, στήριξαν με την παρουσία τους την έναρξη της κατασκευής των μακροεγκαταστάσεων, που θα έχουν τεράστιο στρατηγικό βάρος τόσο για την εταιρεία όσο και για την Ισπανία, επιπλέον δε σημαντικό ποσό ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει διατεθεί για το σκοπό αυτό μέσω του Στρατηγικού Έργου για την Ανάκτηση και τον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Ηλεκτρικού και Συνδεδεμένου Οχήματος (PERTE VEC).

Το εργοστάσιο θα δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 12.000 έμμεσες ενώ συνολικά το έργο έχει έχει τέσσερις βασικούς άξονες. Στην αρχική φάση, με επικεφαλής την Seat και τον Όμιλο Volkswagen, στοχεύει να ηλεκτροδοτήσει τα εργοστάσια του γερμανικού ομίλου που βρίσκονται στο Martorell ( Καταλονία) και στο Landaben (Ναβάρρα). Ο δεύτερος πυλώνας του έργου του επιχειρηματικού ομίλου επικεντρώνεται στη δημιουργία συνόλου οικοσυστήματος μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ισπανία. Από την εξόρυξη λιθίου στα ορυχεία, μέχρι τη συναρμολόγηση μπαταριών, συμπεριλαμβανομένου γιγα – εργοστασίου μπαταριών στο Sagunto (Βαλένθια). Ο τρίτος άξονας εξετάζει την τοποθέτηση στην Ισπανία βασικών εξαρτημάτων για ηλεκτρικά οχήματα. Τέλος, το τέταρτο περιλαμβάνει τομείς που σχετίζονται με την κατάρτιση, την ψηφιοποίηση και την κυκλική οικονομία. Στο σύνολό του, το έργο καλύπτει τα εννέα μπλοκ του PERTE του Ηλεκτρικού και Συνδεδεμένου Οχήματος.

Πρόκειται για ένα έργο που συγκεντρώνει εταιρείες από 11 αυτόνομες κοινότητες (Ανδαλουσία, Αραγονία, Κανταβρία, Castilla y León, Καταλονία, Μαδρίτη, Βαλένθια, Εξτρεμαδούρα, Γαλικία, Ναβάρρα και Χώρα των Βάσκων).

“Το γιγαεργοστάσιο μπαταριών Sagunto είναι ένα έργο καινοτομίας και βιώσιμης κινητικότητας με επένδυση που θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα δημιουργηθούν 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 12.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Δεσμευόμαστε στη βιομηχανία ως τον κινητήρα της οικονομίας στην Ισπανία.” Δημοσίευσε στο twitter ο Πέδρο Σάντσεθ.

Πηγή: ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας