Μενού Ροή
«Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Χιλιάδες νοικοκυριά περιμένουν να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του gov.gr για το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα», για να κάνουν αίτηση για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό.

Η πλατφόρμα φαίνεται πως θα ανοίξει κοντά στο χρονικό ορίζοντα που είχε δώσει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου, χωρίς να αποκλείεται να λειτουργήσει τελικά και στις αρχές Απριλίου, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες.

Το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνεται σε σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε αυτές τις μέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή προς δημόσια διαβούλευση, θα καλύπτει έως και το 60% του κόστους απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα και οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Από τον 1ο κύκλο του προγράμματος αναμένεται να ωφεληθούν 150.000 νοικοκυριά, από τα 3,5 εκατ. που διαθέτουν μόνο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Προτεραιότητα, θα έχουν οι χαμηλόμισθοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες ή πολύτεκνοι. Επίσης, σε περίπτωση «ισοβαθμίας» θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης ώστε να προηγείται όποιος την υπέβαλε νωρίτερα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στο allazothermosifona.gov.gr (η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα ενεργή) και να ακολουθήσουν τα βήματα που απαιτούνται για το voucher.

Στη συνέχεια, προκύπτει η ενημέρωση με ένα SMS, θα καθοριστεί το ύψος που θα δικαιούνται οι αιτούντες -ανάλογα με το εισόδημα- και θα μπορούν να εξαργυρώνουν to voucher με την αγορά.

Σημειώνεται ότι για τους προς αντικατάσταση ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, προβλέπεται ως υποχρέωση η παράδοση της παλιάς συσκευής για ανακύκλωση στον προμηθευτή που εξαργυρώνει το voucher κατά το πρότυπο του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή»

Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων για την επιδότηση υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και θα χορηγηθεί για πρώτη και για δεύτερη κατοικία με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Ξεχωριστό κονδύλι προβλέπεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας