Μενού Ροή
Συνάντηση Σκρέκα με Γκάλι για την ασφάλεια εφοδιασμού εντός της εβδομάδας

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ κυρίας Μαρίας Ρίτας Γκάλι, προκειμένου να «κλειδώσουν» όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνονται τρία θέματα, η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, η αγορά LNG και οι εκκρεμότητες για τη λειτουργία του FSU στη Ρεβυθούσα, καθώς και οι εξελίξεις με τον IGB.

Ειδικότερα, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης εφοδιασμού ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ή ολικής διακοπής του. Άλλωστε, η ΕΕ απαιτεί την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 80% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός για τον ερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει αποθήκη αερίου, συζητά με τις ιταλικές αρχές για αποθήκευση αερίου πιθανώς με την Ιταλική Stogi, θυγατρική της Snam. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το μεγάλο ζητούμενο είναι σε τι τιμή θα αποθηκευθεί το αέριο.

Το συνολικό έλλειμμα σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών προμηθειών, σύμφωνα με τα σενάρια που έχει αναπτύξει ο ΔΕΣΦΑ, θα φθάσει τις 50 τεραβατώρες το διάστημα Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023.

Οι ιταλικές ποσότητες θα μπορούσαν να περιορίσουν το έλλειμμα στις 20,5 TWh, ενώ η μείωση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στις 15 τεραβατώρες ενώ η αλλαγή καυσίμου στις πέντε μονάδες αερίου θα το μείωναν στις 12,4 τεραβατώρες. Το τελευταίο όμως συγενρώνει την επιφυλακτικότητα τόσο των παραγωγών ενέργειας όσο και τμήματος της βιομηχανίας.

Επίσης, στο τραπέζι της συζήτησης των Κώστα Σκρέκα και Ρίτα Γκάλι θα τεθούν οι εκκρεμότητες για την έναρξη λειτουργίας του FSU στη Ρεβυθούσα αλλά και η πλήρης λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ώστε η Βουλγαρία να αφήνει πίσω της την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του ΥΠΕΝ, «θα πρέπει να καθοριστεί, σε μια περίοδο κρίσης, τι ποσότητες μπορούν να εξάγονται». Άλλωστε, ως ύστατο βήμα στο σχέδιο προληπτικής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης εφοδιασμού προκρίνεται η μείωση των εξαγωγών αερίου προς τη Βουλγαρία για κάποιες ημέρες.

Παράλληλα η αποθήκη τη N.Καβάλας με τα νέα δεδομένα θα αποτελούσε ένα ακόμη σημείο που ενδιαφέρει τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και τον ΔΕΣΦΑ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας