Την Άνοιξη του 2027 θα πραγματοποιηθεί η διερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil, επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τετάρτη σε συγκέντρωση ομογενών στη Νέα Υόρκη κι ενώ σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου πρόκειται να έχει συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας
«Είμαι πολύ περήφανος διότι σε λίγους μήνες, μάλλον προς την άνοιξη του 2027, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διερευνητική γεώτρηση από κοινοπραξία της Exxon και μιας ελληνικής εταιρείας (σ.σ. HELLENiQ Energy και Energean στο Block 2 στο Ιόνιο), με σκοπό την εξόρυξη φυσικού αερίου. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από τη δεκαετία του 1980», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ανεξαρτησία αποτελούν κρίσιμα στοιχεία της γεωπολιτικής ισχύος, και σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε πλήρως προς όφελος των πολιτών μας», πρόσθεσε.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. «Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για το ορατό μέλλον θα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και προκειμένου να συμπληρώνουμε τις σημαντικές δυνατότητές των ΑΠΕ που διαθέτουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγους για «νέες οδούς» στην ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. «Το 2019, η Ελλάδα απλώς εισήγαγε το φυσικό αέριο που ήταν απαραίτητο για τον εφοδιασμό του εγχώριου δικτύου της. Σήμερα διοχετεύουμε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονές μας, μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, με σκοπό ουσιαστικά να παρέχουμε ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά και για την Ανατολική Ευρώπη», υπογράμμισε.
«Μιλάμε λοιπόν για μία χώρα που, από γεωπολιτικής άποψης, έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα από ό,τι θα υπέθετε κανείς με βάση τα τυπικά της χαρακτηριστικά. Μια χώρα που διαμορφώνει νέα πεδία συνεργασίας με τις ΗΠΑ, σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς», υποστήριξε.
Συναντήσεις με Citi -Bank of America: στο επίκεντρο οι επενδύσεις σε ενέργεια-data centers
Στο μεταξύ, οι επενδύσεις στην ενέργεια και τα data centers βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την CEO της Citi κα Jane Fraser και τον President for International της Bank of America κ Bernard Mensah καθώς και με ανώτατα στελέχη των δύο χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η συνετή δημοσιονομική πολιτική που αποτελεί την βάση για την επίτευξη πλεονασμάτων επιτρέποντας την ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους. Τα οφέλη της πολιτικής αυτής είναι απολύτως εμφανή, τόνισε, καθώς οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν επηρεαστεί σχετικά λιγότερο στην πρόσφατη κρίση ενώ ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της χώρας μας είναι πλέον χαμηλότερο από αυτό 4 χωρών του G7 (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία).
Στις σχετικές συζητήσεις έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις της αγοράς ενέργειας αλλά και στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών των καυσίμων και ιδιαιτέρως του πετρελαίου θέρμανσης για τον τελικό καταναλωτή.
Συζητήθηκαν επίσης οι επενδύσεις στην Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη βιομηχανία αλλά και η δημιουργία data centers με έμφαση την πρόσφατη ανακοίνωση συνεργασίας της ΔΕΗ με την Amazon Web Services. Έμφαση δόθηκε και στην αυξανόμενη χρήση της ΤΝ στην δημόσια διοίκηση με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας αυτής κατά την επαφή του πολίτη με τις υπηρεσίες.