Μενού Ροή
Πέτη Πέρκα
Πέτη Πέρκα: Η ΔΕΗ οφείλει να είναι πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας και προστασίας των καταναλωτών και όχι να αυξάνει την κερδοφορία μερισμάτων των μετόχων

Τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για μια ΔΕΗ προσανατολισμένη στις αγορές και όχι στις κοινωνικές ανάγκες στηλιτεύει η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, με αφορμή την εξαγγελθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Όπως επισημαίνει, το επενδυτικό σχέδιο δεκάδων δισεκατομμυρίων και η επέκταση στο εξωτερικό ενισχύουν την κερδοφορία και τα μερίσματα, την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα.

Κατά την ίδια, το Δημόσιο καλείται να συνεισφέρει οικονομικά χωρίς αντίστοιχα οφέλη για τους πολίτες, παγιώνοντας ένα μοντέλο όπου οι πόροι προέρχονται από την κοινωνία, ενώ τα κέρδη κατευθύνονται σε ιδιωτικά κεφάλαια. Η Νέα Αριστερά προτείνει την επαναφορά του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ στο 51%, την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας.

Ακολουθεί η δήλωση της Προέδρου της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα:

Η εξαγγελθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με στόχο τη χρηματοδότηση ενός εκτεταμένου επενδυτικού σχεδίου δεκάδων δισεκατομμυρίων και με σαφή προσανατολισμό στην επέκταση εκτός Ελλάδας , αποτυπώνει με τον πιο καθαρό τρόπο τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης: μια ΔΕΗ πλήρως προσανατολισμένη στις ανάγκες των αγορών και των επενδυτών, όχι της κοινωνίας.

Την ώρα που η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με τη Βουλγαρία στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΔΕΗ σχεδιάζει εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας και των μερισμάτων προς τους μετόχους. Το Δημόσιο, αντί να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια κρίσιμη υποδομή, καλείται να συμβάλει οικονομικά χωρίς να διασφαλίζει αντίστοιχο όφελος για τους πολίτες. Έτσι, παγιώνεται ένα μοντέλο όπου οι πόροι και οι εγγυήσεις προέρχονται από την κοινωνία, ενώ τα οφέλη κατευθύνονται σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή υποβάθμισης του δημόσιου ρόλου της ΔΕΗ, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου και τη μετατροπή της επιχείρησης σε έναν ενεργειακό όμιλο που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την απόδοση για τους μετόχους.

Η Νέα Αριστερά αντιτείνει μια σαφή και ολοκληρωμένη εναλλακτική:

  • Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ με επαναφορά του 51%, ώστε να λειτουργεί ως στρατηγικό εργαλείο ενεργειακής πολιτικής.

  • Τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμες υποδομές και επαναφορά της σχεδιαστικής ικανότητας του δημόσιου τομέα.

  • Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας, με επενδύσεις σε δίκτυα, παραγωγή και αποθήκευση που υπηρετούν την κοινωνική ανταποδοτικότητα και όχι μόνο την κερδοφορία.

  • Ουσιαστική προστασία των καταναλωτών, με μείωση των τιμών και αντιμετώπιση των αδιαφανών και καταχρηστικών πρακτικών στην αγορά ενέργειας.

Η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα. Είναι βασικό κοινωνικό αγαθό και προϋπόθεση αξιοπρεπούς διαβίωσης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η ΔΕΗ οφείλει να εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την προστασία των πολιτών – όχι να λειτουργεί ως μηχανισμός διανομής μερισμάτων για λίγους.

Αυτή είναι η θεμελιώδης πολιτική διαφορά που θέτει σήμερα η Νέα Αριστερά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας