Σε φάση επιτάχυνσης εισέρχεται το πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με αφετηρία την υπογραφή σήμερα Τετάρτη 15 Απριλίου της σύμβασης γεώτρησης για το Block 2 στο βορειοδυτικό Ιόνιο. Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στη χώρα μετά από περίπου 40 χρόνια, καθώς η τελευταία αντίστοιχη δραστηριότητα εκτός Πρίνου χρονολογείται από το 1986. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημασία της επερχόμενης φάσης για τον κλάδο.
Η σύμβαση υπογράφεται μεταξύ της κοινοπραξίας ExxonMobil – Energean – HELLENiQ Energy και της Stena Drilling, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας διετίας με συγκεκριμένα και κρίσιμα ορόσημα.
Συγκεκριμένα τα βασικά ορόσημα της περιόδου 2026–2027 περιλαμβάνουν:
Την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών μελετών για το Block 2 έως τον Νοέμβριο του 2026, όπως ανέφερε στο πρόσφατο 7ο Power & Gas Forum η διευθύνουσα σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα, Κατερίνα Σάρδη.
Την έναρξη σεισμικών ερευνών στις νέες παραχωρήσεις εντός του 2026
Την πραγματοποίηση της πρώτης υπεράκτιας διερευνητικής γεώτρησης στις αρχές του 2027
Υπενθυμίζεται ότι η νέα αυτή φάση ουσιαστικά ξεκίνησε με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των τεσσάρων νέων θαλάσσιων blocks, νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Οι νέες παραχωρήσεις καλύπτουν συνολικά περίπου 47.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν διπλασιάζοντας την έκταση των περιοχών που βρίσκονται υπό έρευνα στην ελληνική επικράτεια.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό:
Σε τρία blocks (Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ, Νότια της Πελοποννήσου) θα πραγματοποιηθούν δισδιάστατες σεισμικές έρευνες (2D)
Σε ένα μικρότερο block (Α2) θα υλοποιηθούν τρισδιάστατες έρευνες (3D), που προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερη ακρίβεια στον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων
Παράλληλα ωριμάζει ένας νέος γύρο παραχωρήσεων σε περιοχές που είχαν επιστρέψει στο Δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα επαναξιολογούνται από την ΕΔΕΥΕΠ, όπως επισημάνθηκε πρόσφατα στο 7ο Power & Gas Forum από τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Στεφάτο..
Μάλιστα παρέπεμψε σε επαφές που πραγματοποιήθηκαν σε ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο με εξειδικευμένες εταιρείες ωρίμανσης έργων σε μια προσπάθεια να καταστούν συγκεκριμένες περιοχές πιο ελκυστικές επενδυτικά.
Οι ώριμες παραχωρήσεις
Την ίδια ώρα σε ώριμες παραχωρήσεις, όπως τα blocks νοτιοδυτικά της Κρήτης και το Block 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο υπάρχουν σενάρια επενδυτικού ενδιαφέροντος από την πλευρά της Chevron. Στις περιοχές αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, με τα δεδομένα να βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας και ερμηνείας για τον εντοπισμό πιθανών στόχων γεώτρησης.
Η περίπτωση του Κυπαρισσιακού Κόλπου
Το ενδιαφέρον για το Block 10 φαίνεται να συνδέεται και με το γειτονικό οικόπεδο Α2, που ανήκει στη Helleniq Energy. Το συγκεκριμένο block είναι το μόνο από τις νέες παραχωρήσεις όπου προβλέπεται απευθείας συλλογή τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, χωρίς να προηγηθεί φάση δισδιάστατων ερευνών.
Οι σχετικές εργασίες εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν εντός του τρίτου τριμήνου του έτους, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών.
Το γεωτρύπανο
Σε σχέση με τη σημερινή υπογραφή σύμβαση ιδιαίτερη σημασία έχει η αξιοποίηση του Stena DrillMAX, που είναι γεωτρύπανο 6ης γενιάς, κατασκευασμένο το 2007 από τη Samsung Heavy Industries και λειτουργεί από τη Stena Drilling. Έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις σε υπερβαθέα ύδατα, με δυνατότητα λειτουργίας σε βάθη έως 3.000 μέτρων και γεωτρήσεων που ξεπερνούν τα 10 χιλιόμετρα.
Διαθέτει σύστημα δυναμικής τοποθέτησης (DP3), που του επιτρέπει να διατηρεί τη θέση του χωρίς αγκυροβόληση, καθώς και δυνατότητα ταυτόχρονων εργασιών (dual-activity drilling), μειώνοντας χρόνο και κόστος. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένο με σύστημα αποτροπής εκροών (BOP), κρίσιμο για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι τεχνολογικές αυτές δυνατότητες του επιτρέπουν να επιχειρεί με ασφάλεια και συνέχεια ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, υποστηρίζοντας μακροχρόνιες αποστολές με υψηλές απαιτήσεις.