Μενού Ροή
mitsotakis daskalakis
Κ. Μητσοτάκης: «Εάν είχα εξελιγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης θα επέλεγα να λύσω το πρόβλημα της ενέργειας με fusion (σύντηξη)»

Ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση υιοθέτησης στην Ελλάδα τενολογιών πυρηνικής ενέργειας έκανε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο «Greeks in AI» (Έλληνες στην Τεχνητή Νοημοσύνη).

Ερωτηθείς ποιο επιστημονικό πρόβλημα θα επέλεγε να επιλύσει χρησιμοποιώντας ένα υποτιθέμενο, εξαιρετικών δυνατοτήτων μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Αν το είχα εγώ και δεν το είχε κανείς άλλος, θα έλεγα: ποιο είναι το ένα πρόβλημα επιστημονικό το οποίο συνδέεται και με την κλιματική κρίση και την παραγωγή ενέργειας; Fusion (ενέργεια σύντηξης).

Αν μπορείς να λύσεις αυτό το θέμα και να το λύσεις με έναν τρόπο όχι απλά στο χαρτί και σε ένα εργαστήρι, αλλά να το κάνεις να δουλεύει οικονομικά και να λύσουμε το πρόβλημα της καθαρής ενέργειας at scale (σε κλίμακα), αυτό θα ήταν, μαζί με τα θέματα που αφορούν την υγεία, ένα πραγματικό breakthrough» (σημαντική ανακάλυψη/επανάσταση), τόνισε σε συζήτηση που είχε με τον Καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών στο ΜΙΤ και Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, υπό τον συντονισμό του Ειδικού Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Γιάννη Μαστρογεωργίου.

Σύντηξη: Τέσσερα εκατομμύρια περισσότερη ενέργεια από το πετρέλαιο

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία κατά την οποία δύο ελαφροί ατομικοί πυρήνες συνδυάζονται για να σχηματίσουν έναν ενιαίο βαρύτερο πυρήνα, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τεράστια ποσά ενέργειας.

Από την δεκαετία του 1930 όταν έγινε κατανοητό πως λειτουργεί η σύντηξη γίνονται προσπάθειες να αξιοποιηθεί. Και αυτό διότι, αν η πυρηνική σύντηξη μπορεί να αναπαραχθεί στη γη σε βιομηχανική κλίμακα, θα μπορούσε να παρέχει σχεδόν απεριόριστη καθαρή, ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύντηξη θα μπορούσε να παράγει τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια ανά χιλιόγραμμο καυσίμου από τη σχάση που χρησιμοποιείται στα πυρηνικά εργοστάσια και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από την καύση πετρελαίου ή άνθρακα.

Οι περισσότερες από τις υπό ανάπτυξη ιδέες αντιδραστήρων σύντηξης θα χρησιμοποιούν ένα μείγμα δευτέριου και τριτίου - άτομα υδρογόνου που περιέχουν επιπλέον νετρόνια. Θεωρητικά, με λίγα μόνο γραμμάρια από αυτά τα αντιδραστήρια, είναι δυνατόν να παραχθεί ένα τερατζούλ ενέργειας, δηλαδή περίπου η ενέργεια που χρειάζεται ένα άτομο σε μια ανεπτυγμένη χώρα για εξήντα χρόνια.

Το καύσιμο σύντηξης είναι άφθονο και εύκολα προσβάσιμο: το δευτέριο μπορεί να εξαχθεί ανέξοδα από το θαλασσινό νερό και το τρίτιο μπορεί δυνητικά να παραχθεί από την αντίδραση των νετρονίων που παράγονται από τη σύντηξη με το λίθιο που υπάρχει σε αφθονία στη φύση. Αυτά τα αποθέματα καυσίμων θα διαρκούσαν για εκατομμύρια χρόνια. Οι μελλοντικοί αντιδραστήρες σύντηξης είναι επίσης εγγενώς ασφαλείς και δεν αναμένεται να παράγουν πυρηνικά απόβλητα υψηλής δραστηριότητας ή μακράς διάρκειας ζωής.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η διαδικασία σύντηξης είναι δύσκολο να ξεκινήσει και να διατηρηθεί, δεν υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης αντίδρασης και τήξης- η σύντηξη μπορεί να συμβεί μόνο υπό αυστηρές συνθήκες λειτουργίας, εκτός των οποίων (σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης του συστήματος, για παράδειγμα), το πλάσμα θα τερματιστεί φυσικά, θα χάσει την ενέργειά του πολύ γρήγορα και θα σβήσει πριν προκληθεί μόνιμη ζημία στον αντιδραστήρα.

Είναι σημαντικό ότι η πυρηνική σύντηξη - όπως και η σχάση - δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα ή άλλα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, οπότε θα μπορούσε να αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα από το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα και μετά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας