Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η task force που συστήθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για να εξετάσει τις συστηματικές αποκλίσεις των τιμών του ρεύματος μεταξύ Κεντρικής - Βόρειας και ΝΑ Ευρώπης, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η ΝΑ Ευρώπη αντιμετωπίζει διαχρονικά υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που επεσήμανε ήδη από πέρυσι και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πραγματικότητα αυτή αμφισβητεί το ευρωπαϊκό μοντέλο και δίνει χώρο σε λαϊκίστικες φωνές, τόνισε ο υπουργός εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την δημιουργία της task force.
Αναφέρθηκε επίσης στην αλματώδη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2019, διάστημα στο οποίο η ισχύς των ΑΠΕ διπλασιάστηκε, η χρήση του λιγνίτη μειώθηκε κατά 91 % και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 46 %. «Σήμερα, πάνω από το 56% της ηλεκτροπαραγωγής μας προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Αυτό είναι ένα επίτευγμα για το οποίο η χώρα μας μπορεί να είναι περήφανη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που αγγίζει το 40% σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, καθώς και τη συρρίκνωση της χρήσης λιγνίτη – μια σταθερή στρατηγική επιλογή που, όπως υποστήριξε, ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στη δημιουργία ενός νέου, ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στην Ελλάδα. «Είναι ώρα να ανοίξουμε τον φάκελο του βιομεθανίου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό, ευέλικτο και διαφανές θεσμικό πλαίσιο για να αξιοποιήσουμε το δυναμικό αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην απανθρακοποίηση και την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας», επισήμανε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «κρίσιμες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την περιφερειακή συνεργασία». Υπογράμμισε τη σημασία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στο εσωτερικό, όσο και με γειτονικές χώρες, επισημαίνοντας ότι «οι διασυνδέσεις ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου επεσήμανε ότι η ΕΕ πίεσε για την προώθηση της πράσινης μετάβασης σε μια περίοδο που η τεχνολογία δεν ήταν ώριμη για να την υποστηρίξει. "Πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το κόστος της ενέργειας για τους πολίτες και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η πράσινη ενέργεια πρέπει να υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα", είπε.
Ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Dorin Junghietu αναφέρθηκε στην πρόοδο της χώρας στην κατεύθυνση της προσέγγισης με την ΕΕ, με την προσαρμογή της νομοθεσίας προς προς το Κοινοτικό δίκαιο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Orkhan Zeynalov επεσήμανε την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών εξαγωγής φυσικού αερίου προς την ΕΕ κάτι που όπως είπε προϋποθέτει οικονομική, ρυθμιστική βοήθεια και μακροχρόνια δέσμευση. Όπως είπε η χώρα του εξήγαγε πέρυσι 25 δισ. Κυβικά μέτρα αερίου από τα οποία τα 13 δισ. πήγαν στην ΕΕ
Η αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Iva Petrova είπε ότι προτεραιότητα για τη χώρα της αποτελεί η διαφοροποίηση των πηγών και οδών ενεργειακου εφοδιασμού και επικαλέστηκε ως παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου.
Ο πρώην υπουργός και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, υπογράμμισε την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Σημείωσε ότι η Ελλάδα το 2020 εισήγαγε 7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ενώ σήμερα οι εισαγωγές φθάνουν στα 17 δισ. με τις επιπλέον ποσότητες να κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε εξαγωγές. Η Ελλάδα άλλαξε το χάρτη της ενέργειας σε αυτή την περιοχή, είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι ηλεκτρικές διασυνδέσεις όπως ο Great Sea Interconnector και η διασύνδεση με την Αίγυπτο δίνουν πρόσβαση σε ενέργεια χαμηλού κόστους και διευκολύνουν τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας. Μίλησε ακόμη για στρατηγική ήττα της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς.